3 lipca 2011

Metamorfoza [Methamorphosis]



Tofu lakierowane w syropie klonowym z salsą z orzechów włoskich i mięty
(4 porcje)

Składniki:
2 kostki tofu (ok. 400g) pokrojone w plastry o grubości ok. 2-3cm
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki syropu klonowego
2-3 arkusze glonów nori


Miętowa salsa z orzechów włoskich


Filiżanka posiekanych orzechów włoskich
Filiżanka cukinii pokrojonej w drobną kosteczkę
Pół filiżanki posiekanej mięty
1 posiekana czerwona cebula
Solidna porcja oliwy z oliwek
Sok wyciśnięty z jednej cytryny
Kilka kropli oleju sezamowego
Szczypta soli morskiej
Tłuczony pieprz czarny

Wszystkie składniki salsy mieszamy razem. Jej smak powinien być zdecydowanie kwaśny, z wyraźnie wyczuwalną miętą i solą morską, tak aby równoważył słodycz tofu.
Tofu pokrojone w plastry o grubości ok. 3 cm układamy na patelni z rozgrzaną oliwą i obsmażamy z każdej ze stron po ok. 3 min. Po tym czasie dolewamy syrop klonowy i na wolnym ogniu obsmażamy przez kolejne 3-4 min, aż syrop zgęstnieje i pokryje tofu.
Obsmażone tofu zawijamy w glony nori, jak na zdjęciu, i podajemy z salsą.
Doskonałe jak aperitif i lekka przystawka, a może i deser?
Smacznego!



Sałatka z fasolki szparagowej, tofu w lakierze z syropu klonowego i orzechowo miętową salsą
(4 porcje)

Składniki:
Ok. 3 garście zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki o długości ok. 3-4cm
2 kostki tofu
4 łyżki syropu klonowego
Oliwa z oliwek
Szczypiorek do dekoracji

Salsa (pesto) z orzechów włoskich, cukinii i mięty (jak wyżej)
Dodatkowa oliwa z oliwek
Pokrojoną fasolkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 15 min (nie przykrywamy garnka, ponieważ fasolka straci kolor, do wody można dodać szczyptę cukru).
Tofu pokrojne w kostkę o boku 3 cm, obsmażamy na oliwie i syropie klonowym jak w poprzednim przepisie.
Fasolkę mieszamy z salsą, hojnie oblewamy oliwą, sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy.
Na wierzchu układamy tofu, dekorujemy szczypiorkiem i listkami mięty.
Sałatka jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!!!



Tofu Glazed in Maple Syrup with Minty Walnuts Salsa
(4 serves)

Ingredients
2 tofu cubes (ok. 400g), cut into 3cm thick slices pokrojone w plastry o grubości ok. 2-3cm
6 tbsp olive oil
4 tbsp maple syrup
2-3 nori sheets

Walnuts Courgette and Mint Salsa
1 cup of chopped walnuts
1 cup of thinly diced courgette
½ cup of chopped mint leafs
1 red onion, chopped
Generous amount of olive oil
Juice squeezed out of 1 lemon
Few drops of sesame oil (not much)
Pinch of sea salt
Crushed black pepper

In a bowl mix together all the salsa ingredients . It’s taste should be really sharp and sour with refreshing line of mint and tones of sea salt and pepper that will balance the sweetness of tofu.
Sliced tofu put on a pan with preheated olive oil and fry it for about 3 min. on each side. After that time pour maple syrup into it and sautée tofu on both sides for another 3 min.
Tofu removed from a pan wrap into nori stripes.
Served with zesty minty walnuts salsa (pesto) as an aperitif, or starter or maybe desert?
enJOY!



Green Beans Salad with Tofu Glazed in Maple Syrup and Minty Walnuts Salsa
(4 serves)

Ingredients
3-4 cups of green bean
2 portions of tofu
4 tbsp maple syrup
Olive oil
Chive
Mint
Sea salt
Pepper

Minty Walnuts Salsa (as above)
Additional olive oil

Cut green beans cook in boiling water for about 15 min. without a cover (add a pinch of sugar to water to prevent green bean loosing its color.
Diced tofu fry for few minutes on olive oil and than add the maple syrup and sautee it for another 3 to 4 min.
Cooked beans mix thoroughly with salsa and add some additional amount of olive oil, lemon juice, salt and pepper.
Place tofu on the salad and garnish with chive and mint leafes.
Serve it warm or cold - up to you.
Bon Appetit!

7 komentarzy:

  1. przepiekne zdjecia :))) wszystko tak apetycznie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tomku, ale wykwintnie poleciałeś. Zdjęcia wysmakowane. Bardzo mi się podoba. CHyba w końcu spróbuję tofu.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu, Przyprawko i Emmo - dziękuję za miłe komplementy! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie! Zdjęcia super!

    OdpowiedzUsuń
  5. O wow, bardzo ciekawy przepis! Jestem jak najbardziej ZA takimi połączeniami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. za tofu nie przepadam choć słyszałam, że jest najlepszy smażony a takiego nie jadłam ale...muszę przyznać, że na Twoim zdjęciu prezentuje się nieziemsko :-)i że lakierowany...to takie kuszące:-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń