Skoro Sycylijczycy uważają że makaron i oliwa wystarczą za smaczny obiad to co ja tu robię?!
Składniki (ok. 3-4 porcje):
- 500g spaghetti
- 250g małży
- hiszpański fuet
- 4 szalotki
- ząbki czosnku
- szklanka białego wina
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- oliwa z oliwek
- biały pieprz
- szafran
- gałka muszkatołowa
- sól
- masło
Na samym początku rozmrażam małże (wiem, wiem - niestety :(. Drobno siekam szalotki i czosnek, a następnie podsmażam na maśle. Dodaję ok. szklanki białego wina, szczyptę białego pieprzu, gałki muszkatołowej, kilka pręcików szafranu, sól i redukuję do około połowy objętości. Wtedy dodaję śmietanę. W międzyczasie gotuję makaron i kroję fuet'a w drobną kosteczkę. Kiełbasę tylko chwilę rumienię na oliwie z oliwek i odstawiam z gazu. Do zredukowanego sosu dodaję małże, a za moment ugotowany makaron. Mieszam wszystko razem, wykładam na talerze i obficie posypuję fuet'em. To takie proste! Smacznego!
Kluchy! Klusie! Kluseczki! Mniam! Mniam! Mniam!