6 listopada 2012

Million Dollar Tomato Sauce

Pieczony sos pomidorowy za milion dolarów
4 porcje

Składniki:
6 dojrzałych pomidorów
2 średnie cebule
2-3 nieobrane ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
1-2 papryczki chili (suszone lub świeże)
gałązka rozmarynu
szczypta cynamonu
sól morska
grubo mielony czarny pieprz

Piekarnik rozgrzej do temp. 150°C.
Pomidory pokrój na ósemki i rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem.
Cebulę posiekaj, a ząbki czosnku zgnieć i pozostaw w łupinkach.
Rozrzuć na pomidorach. Oblej oliwą, syropem klonowym, oprósz rozmarynem, pokrojonym chili, cynamonem, solą i pieprzem.
Wstaw do piekarnika na ok. 20-30 min.
Po tym czasie można je jeszcze przez pewien czas pozostawić w piecu, aż pomidory częściowo wystygną. Przełóż wszystko na duża patelnię, usuń łupiny czosnku i kawałki kory cynamonu.
Rozgnieć wszystko na ‘papkę’ przy użyciu widelca, dolej 5-6 łyżek wody spod makaronu i razem zagotuj (2-3 min).
Przełóż do dużej miski, dodaj makaron, wymieszaj, obsyp twardym serem i listkami bazylii.
Polej dodatkową porcją oliwy.
Buon appetito!!!





8 komentarzy:

  1. mmmmmm kuszący!!
    przepiękny!
    i jak warty milion to na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tomciu! nie masz pojęcia jak bardzo się cieszę z kolejnego przepysznego przepisu na Twym blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze, wszystko tu wygląda tak świeżutko, że aż miło popatrzec :D

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze alesz apetyczne to jest :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. It is really interesting, I hope everybody lick this Post.

    OdpowiedzUsuń
  7. It is really interesting, I hope everybody lick this Post.

    OdpowiedzUsuń