28 marca 2010
Szósty weekend - sznycelki cielęce w parmezanie
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghurv6JsLxFwh7uaSsb1ZXmu0GSFv8gAescnFPbJNV0ZbS3yGaVdvSOT1OUip6HoaNfepKWqGACFOyL1AfN54F0yOCiO08rLSFifGuPl5Z0AQ8IntDUG4QzK9x7AOLKX-3RFd3q1E-0Hc/s400/sznycle.jpg)
Składniki:
· Cielęcina
· Mąka
· Jaja
· Bułka tarta
· Parmezan
· Sól
· Gałka muszkatołowa
· Olej
Umytą cielęcinę (stoiska przy hali mirowskiej, żaden super i hipermarket nie posiada takiego towaru) pokroiłem w plastry. Ubiłem tłuczkiem, jak niedzielne schabowe, a następnie oprószyłem solą oraz świeżo startą gałką muszkatołową (co ja bym bez niej zrobił?!).
Jak Pan Bóg przykazał kolejno obtaczałem w mące, rozkłóconym jajku, oblepiałem startym parmezanem i bułce tartej. Smażyłem na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wow!!! Smacznego!!!
Najlepiej smakują skropione cytryną lub limonką, z dodatkiem fasolki w dressingu miodowo makowym.
P.S. Całą wspaniałą zastawę wykorzystaną w trzech ostatnich kreacjach zawdzięczam Madzialence oraz Cypriankowi. Serdecznie Wam Kochani dziękuję!!!
Szósty weekend - świdry z fasolką, koprem włoskim i dressingiem miodowo makowym
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhij98vSZ9UAzArb9krU6t-SQSQXstu9cCzOwPvOg7sxH1fVcf1GokzKmgW1ucZKPsamsgN7rPWTV8WGRtLAXIZ23aSaC-f4R9ekI6V2LwoEuyXF3qqXGRq4-_9dbrDXLwpgeVh0GxhA6Y/s400/%C5%9Bwidry.jpg)
Składniki:
· Świdry giganty
· Fasolka szparagowa (świeża)
· Koper włoski
· Parmezan
· Świeża bazylia
· Oliwa z oliwek
· Ocet balsamiczny
Dressing miodowo makowy
Składniki:
· Czosnek
· Szalotka
· Oliwa z oliwek
· Olej roślinny
· Sok z limonki
· Miód
· Musztarda gruboziarnista
· Sól
Makaron i fasolkę ugotowałem al dente i zahartowałem zimną wodą. Koper włoski pociąłem na cienkie plastry i chwilę podsmażyłem na oliwie, po czym chlusnąłem na patelnię ocet i pozwoliłem mu odparować.
Dressing: wszystkie składniki wrzuciłem do blendera i zmiksowałem. Pożądany smak jest wyraźnie słodko kwaśny z wyczuwalnym czosnkiem.
Wszystkie składniki wymieszałem, a na koniec oprószyłem wiórkami parmezanu i listkami bazylii. Smacznego!!!
· Świdry giganty
· Fasolka szparagowa (świeża)
· Koper włoski
· Parmezan
· Świeża bazylia
· Oliwa z oliwek
· Ocet balsamiczny
Dressing miodowo makowy
Składniki:
· Czosnek
· Szalotka
· Oliwa z oliwek
· Olej roślinny
· Sok z limonki
· Miód
· Musztarda gruboziarnista
· Sól
Makaron i fasolkę ugotowałem al dente i zahartowałem zimną wodą. Koper włoski pociąłem na cienkie plastry i chwilę podsmażyłem na oliwie, po czym chlusnąłem na patelnię ocet i pozwoliłem mu odparować.
Dressing: wszystkie składniki wrzuciłem do blendera i zmiksowałem. Pożądany smak jest wyraźnie słodko kwaśny z wyczuwalnym czosnkiem.
Wszystkie składniki wymieszałem, a na koniec oprószyłem wiórkami parmezanu i listkami bazylii. Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)