![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmB9uX38tbQutD3ttjMo_kSeRbMkLxbtGGZ78DfvCbhq_Hm5GJS5LXyD8iVNmF75vt5j2iLE-NNwPmkbOhyP8fGPcUcY8WpCNiKpOJyw46m-sohArI_5pO3B-KLdA1xvpNAmg-EUYFwjk/s400/gruchy+web.jpg)
Smażony cypryjski ser halloumi z konfiturą z gruszek
Składniki:
Kostka cypryjskiego sera halloumi
Oliwa z oliwek
Konfitura:
2 duże gruszki
1 szklanka wody
4 łyżek białego octu winnego
2 łyżki cukru
3 goździki
Szczypta pieprzu białego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJxdnaJDFmbTOmrHbdGfoxRY0ZGQGu_kToOt5LU8M_EdQ6T3H03H_UN4xsgFR0sqveaJ-9icCLFfsTrOPyAej-v1K6yzdJw5t-fUAr9hlMuP9gTqjcN8fWgs3Nc8Enk-idV-liqiNwyC4/s400/web1.jpg)
Przygotowanie konfitury zacznij od pokrojenia w drobną kostkę obranych gruszek. Następnie przełóż je do garnka i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Gotuj do momentu, aż gruszki się rozpadną, a cały płyn odparuje.
Ser pokrój w plastry i kiedy osiągną temperaturę pokojową smaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Ser już po ok. 2-3 minutach smażenia z każdej strony jest gotowy.
Serwuj ze schłodzoną konfiturą.
Usmażony halloumi jest sprężysty i słony, dlatego idealnie komponuje się ze słodko-kwaśną gruszką. Dla urozmaicenia potrawy można ją podać z roladkami z gruszki, rukoli i szynki parmeńskiej.
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJ8dtIslyPnkqM56zHxPi3U6LtSErsoLCaKxFuryI1hlFVAZpmPErMXgBXo1v-FaGSn2nmQjxQxam56krwkzSiAp_IZ8_auacW8L2AaRrD_dgyv4L6AzYIYtWAUNN0OQ915rLBDySQDo8/s400/web2.jpg)
Fried halloumi cheese with pears marmalade
Ingredients:
Cypriot halloumi cheese
Olive oil
Marmalade:
2 large pears
1 cup of water
4 spoons of white wine vinegar
2 spoons of sugar
3 cloves
Pinch of white pepper
Peel and dice the pears. Put them into a pan with all the ingredients. Cook it untill all the liquid is reduced and pears are mashed.
Slice the cheese and once it gets a room temperature fry it on a little amount of olive oil. After about 3 minutes of frying on each side it is ready.
Serve it with chilled marmalade.
Enjoy!