Składniki:
· Chiński makaron żółty (pszenno jajeczny)
· Fasolka szparagowa
· Kłącza grochu lub inne kiełki
· Koper włoski
· Limonka
· Szczypiorek
· Szalotka
Bulion
Składniki:
· Udko z kurczaka
· Marchew
· Pietruszka
· Seler
· Cebula
· Czosnek
· Ziele angielskie
· Liść laurowy
· Galangal lub imbir
· Chilli
· Trawa cytrynowa
· Liście kaffir
· Olej sezamowy
· Sól
· Woda
Wszystkie składniki potrzebne na bulion zalałem wodą i gotowałem tak jak rosołek, tyle że z dodatkiem orientalnych ingrediencji. Ostateczny smak jest lekko kwaskowy, delikatnie pikantny z wyraźnym aromatem cytrusów.
Chińskie kluseczki ugotowałem al dente (aż 3 minuty.J). Podobnie poczyniłem z fasolką.
Koper pokroiłem w cienki piórka, a szalotkę drobno posiekałem.
Do miseczek włożyłem makaron, fasolkę, kłącza grochu (niezły wynalazek J) oraz koper i szalotkę. Całość zalałem wrzącym bulionem oraz skropiłem sokiem z limonki. Pycha! Smacznego!!!
· Chiński makaron żółty (pszenno jajeczny)
· Fasolka szparagowa
· Kłącza grochu lub inne kiełki
· Koper włoski
· Limonka
· Szczypiorek
· Szalotka
Bulion
Składniki:
· Udko z kurczaka
· Marchew
· Pietruszka
· Seler
· Cebula
· Czosnek
· Ziele angielskie
· Liść laurowy
· Galangal lub imbir
· Chilli
· Trawa cytrynowa
· Liście kaffir
· Olej sezamowy
· Sól
· Woda
Wszystkie składniki potrzebne na bulion zalałem wodą i gotowałem tak jak rosołek, tyle że z dodatkiem orientalnych ingrediencji. Ostateczny smak jest lekko kwaskowy, delikatnie pikantny z wyraźnym aromatem cytrusów.
Chińskie kluseczki ugotowałem al dente (aż 3 minuty.J). Podobnie poczyniłem z fasolką.
Koper pokroiłem w cienki piórka, a szalotkę drobno posiekałem.
Do miseczek włożyłem makaron, fasolkę, kłącza grochu (niezły wynalazek J) oraz koper i szalotkę. Całość zalałem wrzącym bulionem oraz skropiłem sokiem z limonki. Pycha! Smacznego!!!