Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 500g szpinaku
- 3 łyżki mascarpone
- 5 łyżek masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 cebula
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta kminku
- szczypta kurkumy
- olej
- sól
- pieprz
Na samym początku, na rozgrzaną oliwę i łyżkę masła dodaję drobno posiekany czosnek z potartym imbirem, cebulę i wszystkie przyprawy oprócz kurkumy. Kolejno dodaję szpinak i razem duszę do miękkości. Podlewam odrobiną wody i częściowo miksuję blenderem. Następnie dorzucam mascarpone i resztę masła. Doprawiam solą, pieprzem i duszę pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie kurczaka kroję w kostkę, solę, przyprawiam kurkumą i obsmażam na oleju po czym dodaję do sosu. Kiedy sos już jest gęsty i kremowy, a kurczak soczysty, całość wykładam na talerze i posypuję surową cebulą czerwoną pokrojoną w drobne piórka. Masło w tym przepisie jest bardzo ważnym składnikiem, dlatego nie żałujcie go. Nadaje smak i jest nośnikiem całego aromatu pochodzącego ze wszystkich przypraw. Smacznego!
Curry z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 szklanki wody
- 2 listki laurowe
- olej
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego imbiru
- 1 cebula
- mała papryczka chilli
- szczypta szafranu
- szczypta kminku
- szczypta kminu
- 2 łyżeczki kurkumy
- garść świeżej kolendry
- garść natki pietruszki
- garść szczypiorku
- garść koperku
- sól
- pieprz
Soczewicę płuczę pod wodą, aż będzie ona czysta. Przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję listki laurowe i gotuję do miękkości ok.15-20 min. Kolejnie soczewicę częściowo blenduję. Na patelni rozgrzewam olej i masło, dodaję drobno posiekany czosnek i chilli, starty imbir, wszystkie przyprawy i cebulę. Chwilę podsmażam i dodaję do soczewicy. Całość duszę, aby smaki połączyły się. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Kiedy curry jest już aromatyczne posypuję je obficie mnóstwem świeżych ziół. Smacznego!
Cała uczta indyjska jest już kompletna. Kebaby z wołowiny, bhaji, dwa rodzaje curry… wystarczy ugotować ryż basmati (można go urozmaicić np. bakaliami), przygotować lekką sałatę z dressingiem, jogurt naturalny zmiksować z mango, podać dobrze schłodzone białe lub różowe wino i… Żyć nie umierać! Smacznego!