Grillowane polędwiczki wieprzowe z kalarepą gratin i sosem figowym
Składniki:
· Polędwica wieprzowa
· Kalarepa
· Parmezan
· Cebula czerwona
· Oliwa truflowa
· Sól
· Pieprz
Sos figowy
Składniki:
· Figi suszone
· Wino czerwone
· Ocet winny
· Bulion mięsny
· Masło
· Cukier trzcinowy
· Tabasco
· Sól
· Pieprz
Figi pokroiłem na plastry i razem z winem, odrobiną octu, bulionem i szczyptą cukru gotowałem na wolnym ogniu, czekając aż płyn się zredukuje.
Polędwicę pokroiłem na plastry, lekko rozbiłem nożem, skropiłem oliwą i oprószyłem grubo zmielonym pieprzem.
Obraną kalarepkę delikatnie podgotowałem w wodzie, a kolejno pokroiłem w plastry. Każdy nich posypałem parmezanem i ułożyłem na blaszce wysmarowanej masłem.
Cebulki czerwone obrałem, pokroiłem na ósemki i ułożyłem razem z kalarepą.
Piekłem w temp. ok. 15 min. w temp. 170C, aż parmezan, na wierzchu kalarepki, zrobił się rumiany.
Plastry polędwicy grillowałem na patelni po ok.4 minuty z każdej strony. Na koniec doprawiłem solą.
Kiedy płyn w sosie odparował dodałem łyżkę masła, aby go zagęścić.
Plastry kalarepy ułożyłem piętrowo na talerzu. Na samej górze położyłem polędwiczki i upieczoną cebulkę. Całość oblałem aromatycznym sosem.
Smacznego!
28 kwietnia 2010
Pork sirloin with kohlrabi gratin and red wine figs
The Craziest Love Salad (blueberries feta cheese tomatoes baby beetroot leaves and mint dressing)
Szalona Miłość
Składniki:
· Grecka feta
· Borówki amerykańskie
· Botwinka
· Pomidorki koktajlowe
Dressing miętowy
Składniki:
· Liście mięty
· Olej roślinny
· Oliwa
· Ocet winny
· Szalotka
· Czosnek
· Tabasco
· Sól
Hmmm… Składniki dressingu zmiksowałem. Warszywa, owocowe i ser polałem dressingiem…
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)