![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfng1L7gR_MpThR-iUst_lwTmK4wdlVsyk15621W6RchEpAIzwkFR7uAyR7wQEZo-_ziUUMh6iTsTpF8Iw85ouI5UN1d7Qnk0WJaaTKcm44c9sg20wI1lWxb3iiyqDyQMHJZqWkQJIIPE/s400/pearl+barley+risotto.jpg)
Risotto z pęczaku z serem owczym i chrupkami bekonowymi
Składniki:
· Pęczak
· Sok z buraków
· Oliwa z oliwek
· Masło
· Majeranek
· Pieprz czarny
· Boczek duński
· Szopski ser owczy
· Dziugas (litewski ser twardy dojrzewający)
Oliwę rozgrzałem i wsypałem na nią pęczak. Wymieszałem go tak, aby ziarenka pokryły się tłuszczem. Następnie dolałem pierwszą porcję soku z buraków i zacząłem mieszać… . Tak jak risotto z ryżu nieustannie mieszam i mieszam i mieszam. Cały czas uzupełniam płyn na patelni, dodaję masło i potarty ser.
W między czasie plastry bekonu włożyłem do piekarnika i pozwoliłem, aby się zarumieniły.
Gotowe risotto jest półpłynne. Kaszę posypujemy pokruszonym serem owczym, płatkami twardego sera oraz układamy bekon. Potrawę udekorowałem roszponką (niewidoczna na zdjęciu z powodu niefotogeniczności).
Składniki:
· Pęczak
· Sok z buraków
· Oliwa z oliwek
· Masło
· Majeranek
· Pieprz czarny
· Boczek duński
· Szopski ser owczy
· Dziugas (litewski ser twardy dojrzewający)
Oliwę rozgrzałem i wsypałem na nią pęczak. Wymieszałem go tak, aby ziarenka pokryły się tłuszczem. Następnie dolałem pierwszą porcję soku z buraków i zacząłem mieszać… . Tak jak risotto z ryżu nieustannie mieszam i mieszam i mieszam. Cały czas uzupełniam płyn na patelni, dodaję masło i potarty ser.
W między czasie plastry bekonu włożyłem do piekarnika i pozwoliłem, aby się zarumieniły.
Gotowe risotto jest półpłynne. Kaszę posypujemy pokruszonym serem owczym, płatkami twardego sera oraz układamy bekon. Potrawę udekorowałem roszponką (niewidoczna na zdjęciu z powodu niefotogeniczności).