3 maja 2010

Polish Cuisine (The 3rd of May Constitution)

Spring Cabbage with Pancetta

Ingredients:
· Spring cabbage
· Pancetta
· Onion
· Bay leaf
· Allspice
· Olive
· Dill
· Vinegar or white wine
· Black pepper
· Salt

Slice thinly a young cabbage.
Chop an onion and pancetta.
Golden the pancetta and leave few bits for garnish.
Golden a chopped onion on olive, add a cabbage, pancetta, bay leaf and allspice. Cook for few minutes until the cabbage soften.
Spice with black pepper, salt, chopped dill and a splash of vinegar.
Garnish with crispy pancetta.
Serve it itself with a slice of bread or as an accompaniment with pork chops and young potatoes.
That dish goes perfectly with pinot noir listed before or simply with a glass of lager.
Bon appétit!

Młoda kapusta z boczkiem

Składniki:
· Młoda kapusta
· boczek
· cebula
· liść laurowy
· ziele angielskie
· oliwa
· koperek
· ocet winny lub białe wino
· czarny pieprz
· sól

Kapustę i cebulę drobno posiekałem. Boczek pokroiłem w drobną kostkę i wytopiłem oddzielnie na odrobinie oliwy (trochę zostawiłem do dekoracji). Na oliwie zrumieniłem cebulę, dodałem kapustę, podsmażony boczek i wszystkie przyprawy. Chwilę dusiłem, aż kapusta zmiękła. Na koniec dodałem kroplę octu.
Danie idealnie komponuje się z czerwonym winem pinot noir wymienionym w poprzednim poście albo po prostu z mocno schłodzonym piwem.
Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Dzięki za ten przepis - dzisiaj robię kapustkę :)) BTW - świetne foty!!! Kapustka lśni, boczuś kusi... Mniam

    OdpowiedzUsuń