Strasznie fajne to bloggowanie :), a że w głowie aż kipi od pomysłów uczynię Wasz weekend jeszcze smaczniejszym.
Gęsta zupa z cieciorką i czarnymi oliwkami - jej korzeni dopatruję się we wspaniałym i arcysmacznym Śródziemiu. Za chwilę zobaczycie, że jej przygotowanie to pestka... oliwka z pestką!
Składniki (ok. 3-4 porcje):
- 2 cebule czerwone
4 mniejsze łodygi selera naciowego wraz z nacią - duży ząbek czosnku
- oliwa
- 1/2 szlanki białego wina
- 500g rozdrobnionych pomidorów
- puszka cieciorki
- słoiczek czarnych oliwek z pestką lub Kalamata
- szklanka bulionu drobiowego
- garść suszonego tymianku
- łyżeczka kminku
- 2 łyżki sera mascarpone
- łyżka cukru
- czarny pieprz i sól
Na początku pokrójcie w plasterki cebulę i seler oraz posiekajcie czosnek. Wszystko wrzućcie do garnka i obsmażcie na rozgrzanej oliwie. Dodajcie roztarty w dłoniach tymianek i kminek. Po chwili smażenia, kiedy cebula się zeszkli wlejcie białe wino i pozwólcie mu lekko odparować. Teraz dodajcie pomidory, cukier i bulion. Przykryjcie garnek i duście wszystko dopóki warzywa nie będą miękkie. Na sam koniec dołóżcie puszkę ciecierzycy razem z zalewą oraz odcedzone oliwki. W całość wmieszajcie mascarpone i doprawcie solidną ilością grubo zmielonego pieprzu. Jeśli tak samo jak ja kochacie oliwę z oliwek to śmiało. Zupa jest gotowa. Jeszcze tylko na talerz dodajcie kleks mascarpone i... . Smacznego!
ooo
OdpowiedzUsuńchyba przypadło mi powitanie Cię w blogowym świecie :)
życzę Ci głowy pełnej pomysłów, niezłego światła (by zdjęcia były genialne) i morza przepisów :)
a przepis ciekawy, oj ciekawy :)
miło mi, dziękuję :) pomysłów nie braknie, oby! a światło, no cóż... to już nie moja dziedzina, ale staram się :) do zobaczenia
OdpowiedzUsuń