przepis jest bardzo prosty: składniki: 500g mielonej wołowiny puszka pomidorów marchew żółte cukinie bakłażan szynka parmeńska groszek cukrowy ser pleśniowy np. brie cebula czosnek mak tymianek świeży estragon sos bbq np. jim beam lub hunt's oliwa łyżka cukru sól pieprz
bakłażany pokrojone w plastry (ok.2-3cm grubości)oprósz solą, aby po 20min. papierowym ręcznikiem zebrać z nich goryczkę. na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekaną cebulę, marchew i czosnek, a po chwili smażenia dodaj wołowinę. smaż razem do miękkości. następnie do mięsa dodaj pomidory i cukier (ja zawsze dodaję ok. łyżki cukru na każdą puszkę pomidorów, aby zrównoważyć kwaśny smak). duść razem, aż sos zgęstnieje. przypraw ok 2 łyżkami sosu bbq, solą, pieprzem i eestragonem. Kiedy mięso się dusi, pokrój w platerki cukinię, oprósz tymiankiem i grilluj na niewielkiej ilości oliwy. tak samo postępuj z bakłażanem. na koniec dopraw solą i pieprzem. groszek cukrowy wystarczy zblanszować gorącą wodą. przechodzimy do budowania wieży. na kilka plastrów ugrillowanego bakłażana nałóż mięso i cukinię. na tyle samo plasterków pokrojony ser pleśniowy i posyp makiem. zapiekaj, aż ser się rozpuści. po wyjęciu z piekarnika na bakłażana z mięsem i cukinią nałóż szynkę i groszek cukrowy. przykryj bakłażanem z serem. całość wystarczy przyozdobić gąłązkami estragonu. smacznego! :)
Coś mi się zdaje, że to jest niezłe w smaku nie wspominając o wyglądzie. Poproszę o przepis
OdpowiedzUsuńprzepis jest bardzo prosty:
OdpowiedzUsuńskładniki:
500g mielonej wołowiny
puszka pomidorów
marchew
żółte cukinie
bakłażan
szynka parmeńska
groszek cukrowy
ser pleśniowy np. brie
cebula
czosnek
mak
tymianek
świeży estragon
sos bbq np. jim beam lub hunt's
oliwa
łyżka cukru
sól
pieprz
bakłażany pokrojone w plastry (ok.2-3cm grubości)oprósz solą, aby po 20min. papierowym ręcznikiem zebrać z nich goryczkę.
na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekaną cebulę, marchew i czosnek, a po chwili smażenia dodaj wołowinę. smaż razem do miękkości. następnie do mięsa dodaj pomidory i cukier (ja zawsze dodaję ok. łyżki cukru na każdą puszkę pomidorów, aby zrównoważyć kwaśny smak). duść razem, aż sos zgęstnieje. przypraw ok 2 łyżkami sosu bbq, solą, pieprzem i eestragonem.
Kiedy mięso się dusi, pokrój w platerki cukinię, oprósz tymiankiem i grilluj na niewielkiej ilości oliwy. tak samo postępuj z bakłażanem. na koniec dopraw solą i pieprzem.
groszek cukrowy wystarczy zblanszować gorącą wodą.
przechodzimy do budowania wieży.
na kilka plastrów ugrillowanego bakłażana nałóż mięso i cukinię. na tyle samo plasterków pokrojony ser pleśniowy i posyp makiem.
zapiekaj, aż ser się rozpuści.
po wyjęciu z piekarnika na bakłażana z mięsem i cukinią nałóż szynkę i groszek cukrowy. przykryj bakłażanem z serem.
całość wystarczy przyozdobić gąłązkami estragonu.
smacznego! :)