21 lipca 2010
Burger & Chantarelle Vodka Sauce
Burger with Chantarelle & Vodka Sauce
Ingredients:
300g Minced Beef
5 tbsp Olive oil
50ml Vodka
2 tbsp Dried Thyme
1 Garlic Clove
1 Shallot
Black Pepper
Sauce:
2 Handful Chantarelle Mushrooms
1 Shallot
1 Garlic clove
100ml Vodka
300ml Cream
1 Handful Grated Parmesan
Olive oil
White Pepper
Salt
Chop shallot and garlic. Mix together all ingredients and let them marinated for at least 1 hour. Form burgers and grill them until golden and succulent inside.
Heat olive oil and add chopped shallot and garlic. Washed mushrooms transfer into pan and fry for about 10 minutes. Pour in vodka and let it reduce. Pour in cream, add pepper and salt. Reduce until liquid thicken. Add parmesan. Enjoy!
Burgery z Sosem z Kurek i Wódki
Składniki:
300g Mielonej Wołowiny
5 łyżek Oliwy z oliwek
50ml Wódki
2 łyżki Suszonego Tymianku
1 Ząbek Czosnku
1 Szalotka
Pieprz Czarny
Sos:
2 Garści Kurek
1Szalotka
1 Ząbek Czosnku
100ml Wódki
300ml Śmietany 30%
1 Garść Startego Parmezanu
Oliwa z oliwek
Pieprz Biały
Sól
Posiekaj szalotkę i czosnek. Wymieszaj razem wszystkie składniki i pozostaw przez conajmniej godzinę aby marynować mięso. Uformuj burgery i grilluj na złoto.
Na rozgrzaną oliwę dodaj posiekaną szalotkę i czosnek. Umyte grzyby włóż na patelnię i smaż przez 10 min. Dolej wódkę i pozwól jej odparować. Dolej śmietanę, dodaj pieprz i sól. Płyn powinien odparować i zagęścić się. Wsyp Parmezan. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Tomaszu, Twoj blog rowniez jest swietny, lubie tu zgaladac choc nie zostawiam komentarzy zbyt czesto. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuń