7 listopada 2010
Bevette al Burro e Salvia con Salmone Affumicato
Bevette al Burro e Salvia con Salmone Affumicato
(4 porcje)
Składniki:
500g makaronu bevette (spłaszczone spaghetti)
50g masła
100ml oliwy z oliwek
Ok. 10-15 listków szałwii
200ml śmietanki 30%
1 ząbek czosnku
200g wędzonego łososia (możliwie dziki łosoś)
Młotkowany pieprz czarny
Sok z jednej limonki
Sól morska
Parmezan
Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozpuść masło z oliwą i dodaj listki szałwii. Pozwól im się chwilę podsmażyć ok. 2 min.
Dodaj bardzo drobno posiekany czosnek.
Wlej śmietanę, dodaj sok z limonki i sól. Gotuj przez chwilę, aż płyn się lekko zagęści.
Odcedzony makaron przełóż na patelnię z sosem. Wymieszaj razem, tak aby sos oblepił makaron i wykładaj na talerze.
Makaron obłóż rozdrobnionym łososiem i hojnie posyp potłuczonym pieprzem czarnym.
Danie oprósz parmezanem, skrop oliwą i … . Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Idealne. Mój smak.
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :) widziałem urywki Waszych zdjęć z festiwalu we Francji, tak?! To chyba ogromny sukces?! Super!!!
OdpowiedzUsuńMniaaaam!!! Przepiękne!
OdpowiedzUsuńPlanuję to siama podac rodzinie w ten weekend. Mistrzu trzymaj kciuki!
I oto chodzi! Ciasto na pizzę już w drodze :) Dziękuję ślicznie :D
OdpowiedzUsuńTaki makaron to jest COS! Robilam kiedys podobny ale bez dodatku szalwii. Koniecznie musze wyprobowac Twoja wersje :)
OdpowiedzUsuń