29 listopada 2010
Winter Eintopf
Zimowy Eintopf (cielęcina duszona z chorizo i porto)
Składniki:
600g karczek cielęcy
100g chorizo
150ml porto
4 małe cebulki czerwone
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
½ niewielkiego selera
1 ząbek czosnku
100ml białego octu winnego
3 łyżki śmietany 12%
150ml śmietany 30%
200ml wody
Oliwa z oliwek
2 listki laurowe
1 łyżeczka pieprzu białego
szczypta kminku mielonego
koperek
sól
Plasterki chorizo pokrój w drobną kostkę i przez chwilę podsmaż na rozgrzanej oliwie.
Umytą cielęciną pokrój na kawałki o boku ok. 2 cm. Mięso dołóż do chorizo i obsmaż ze wszystkich stron.
Do mięsa wlej porto i pozwól mu lekko odparować.
Cebulki pokrój na ćwiartki, marchew i pietruszkę w plasterki, a seler w drobną kosteczkę.
Pokrojone warzywa dodaj do garnka z mięsem, wlej wodę, dodaj listki laurowe i wsyp przyprawy.
Całość duś pod przykryciem przez ok. 40 min od czasu do czasu mieszając.
Następnie zdejmij pokrywkę i duś przez kolejne 20-30 min, tak aby większość płynu odparowała.
Kolejnie dolej ocet, dodaj posiekany czosnek i wlej śmietanę.
Kiedy płyn się zagęści potrawa jest gotowa.
Dopraw solą do smaku.
Danie udekoruj posiekanym koperkiem i serwuj z np. z chlebem lub kaszą albo kluskami śląskimi.
Smacznego!!!
Winter Eintopf (veal chorizo and port wine stew)
Ingridients:
600g veal
100g chorizo
150ml port wine
4 small red onion
2 medium carrot
2 medium parsley
½ medium celeriac
1 garlic clove
100ml white wine vinegar
3 spoons of sour cream 12%
150ml of sweet cream 30%
200ml water
Olive oil
2 bay leaves
1 teaspoon white pepper
Pinch of cumin
dill
salt
Chorizo slices cut into small pices and fry for a moment on heated olive oil.
Washed veal meat dice into cubes and transfer to a pan with chorizo.
Port wine pour into meats and let the liquid slightly reduced.
Cut the onions into quarters, slice carrots and parsley and chop celeriac.
Cut vegetables add to the pan, pour into water, add the bay leaves and spices.
All the ingredients cook slowly under cover for about 40 minutes. Stir it from time to time.
After that time take off a cover and simmer for another 20 – 30 min untill the liquid reduced to a thick constitency.
Next add vinegar, chopped garlic and both creams.
Spice it with salt.
Serve it with dumplings or bread.
Enjoy!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz