28 czerwca 2010
WOK: My Only Love and Yellow Beans Stir Fry
Yellow Beans Stir Fry
Ingredients:
3 handfuls of Yellow Beans
2 chicken breasts
2 red onions
2 garlic cloves
1 tbsp chopped ginger
1 handful chopped coriander
1 handful chopped red basil
1 handful chopped chive
1 handful chopped and roasted hazelnuts
Oil
Sauce:
(Can use black bean sauce, oyster sauce, Sichuan sauce or make your own)
8 tbsp dark soya sauce
4 tbsp rice vinegar
2 tbsp brown sugar
1 teaspoon dried chili
1 teaspoon white pepper
1 teaspoon crushed coriander seeds
2 tbsp potatoes starch
1 cup water
Mix all the sauce ingredients except starch and water.
Slice chicken breast and marinate in the sauce.
Wash and cook yellow beans in boiling water.
Slice onions and garlic.
Heat oil in wok and start stir frying chicken taken out of the liquid. Fry for about 3 minutes and stir vigorously. Next put onions and garlic into the chicken and fry for 2 minutes than add cooked beans and fry together for a minute. Pour the sauce into the wok. Mix potatoes starch with cold water and start slowly adding into the dish. The sauce starts thickening. Stir it continuously until the liquid starts to become velvety (you don’t need to add the whole mixture of starch and water). Basically the dish is ready. Just stir in the coriander and basil. Serve it decorated with coriander leafs, chive and roasted hazelnuts. Bon appétit!
Smażona żółta fasolka
Składniki:
3 garści żółtej fasolki
2 piersi kurczaka
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego imbiru
1 garść posiekanej kolendry
1 garść posiekanej czerwonej bazylii
1 garść posiekanego szczypiorku
1 garść posiekanych i uprażonych orzechów laskowych
Olej roślinny lub ryżowy
Sos:
(Można użyć gotowego sosu z czarnej fasoli, sosu ostrygowego, syczuańskiego lub przygotować własny)
8 łyżek ciemnego sosu sojowego
4 łyżki octu ryżowego (może być jasny)
2 łyżek brązowego cukru (może być biały)
1 łyżeczka suszonego chilli
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 filiżanka wody
Zmieszaj wszystkiego składniki sosu oprócz wody i mąki.
Pokrój w plasterki kurczaka i zalej sosem.
Umyj i ugotuj fasolkę.
Pokrój w plasterki cebulę (w piórka) i czosnek.
Na rozgrzany w woku olej dodaj kurczaka wyciągniętego z marynaty. Smaż przez ok. 3 min. mieszając energicznie. Dodaj cebulę, czosnek i smaż prze kolejne 2 min. Dodaj ugotowaną fasolkę i smaż przez minutę. Wlej sos. Zmieszaj mąką z zimną wodą i powoli wlewaj do potrawy nieustannie mieszając. Sos zacznie gęstnięć. Mieszaj dopóki nie będzie gładki. Nie musisz zużyć całej mąki wymieszanej z wodą. Dodaj zioła i wykładaj na talerze posypując orzeszakmi. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zastanawiałem się nad tymi wspaniałymi liściami w tym daniu i tą są zapewne czerwone liście bazylii...Nie spotkałem ich nigdzie w sklepie.
OdpowiedzUsuńDanie zawodowe jeśli mogę się tak banalnie wyrazić. pozdrawiam
czerwona bzzylka jest super :) nawet cynamonową widziałem o bardziej intensywnym aromacie i smaku. dziękuję za komentarz :)
OdpowiedzUsuńTomasz, Ty bardzo kreatywny chłopak jesteś. Fajne danka wymyślasz. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń