22 czerwca 2010
Slovakian Rustic BBQ
Rustic Slice with Slovakian Bryndza and Hungarian Sausage
Ingredients:
Rustic bread
Bryndza (slovakian sheep’s milk cream cheese)
Spicy hungarian sausauge
Green bell pepper
It’s extremly easy to prepare. Slice a bread and grill it until it is nice and crispy. Then smear it with cheese and sliced sausage. Decore it with chopped bell pepper. This sandwiches taste really good when served with sweet chutneys for instance mango, cranberries or apricot. The sweetnes greatly balances salty cheese and spicy sausages. Enjoy!
Kroma Chleba z Bryndzą i Madziarską Kiełbasą
Składniki:
Wiejski chleb
Bryndza (słowacki owczy ser)
Ostra węgierska kiełbasa
Zielona papryka
Bardzo proste. Kromki chleba wystarczy ugrillować, posmarować serem i obłożyć plasterkami kiełbasy. Kanapki udekorować drobno posiekaną papryką. Słony smak sera i pikantna kiełbasa idealnie komponują się z czymś słodkim np. z czatnejami. Ja serwowałem je z czatnejem morelowym własnej roboty. Przepis poniżej. Smacznego!
Grilled Oscypek with Apricots Chutney
Ingredients for chutney:
1 cup of apricots marmolade
1 spoon of oil
1 spoon of malt vinegar
4 spoons of squeezed lemon juice
1 tea spoon of cumin
1 tea spoon of spicy paprika
1 tea spoon of sweet paprika
Salt
Mix all the ingredients and boil it for a short time in a pan. Cool it down and serve it with grilled oscypek or meats.
Oscypek is mosty served with cranberry jam to balance it’s salty and smoky flavour. This time I did with apricots and it was heavenly tasty. Bon appetit!
Grillowany Oscypek z Morelowym Czatnejem
Składniki na czatnej:
Filiżanka marmolady z moreli
Łyżka oleju
Łyżka octu
4 łyżki soku z cytryny
Łyżeczka kminku
Łyżeczka ostrej papryki
Łyżeczka słodkiej papryki
Sól
Wszystkie składniki zagotuj w rondelku. Ostudź i serwuj z oscypkiem lub grillowanym mięsem.
Smak słonego i wędzonego oscypka idealnie komponuje się z czymś słodkim. Zamiast żurawiny, proponuję morele. Smakuje bosko! Smacznego!
Marinated Chicken Breast with BBQ Veggie
Ingredients for marinate:
1 cup of oil
2 spoons of vinegar
2 spoons of wholegrain mustard
1 spoon of sweet paprika
1 spoon of spicy paprika
1 spoon of cumin
Salt
Pepper
Ingredients for veggie:
Onions
Bell peppers
Tomatoes
Dried basil
Pepper
White wine
Mix all of the marinate ingredients and put the chicken breasts into it. Marinate the meat overnight (as longer as better).
Slice bell peppers and onions. Dice tomatoes. Spice it with basil and pepper. Pack it tightly in aluminium foil and add a splash of white wine in each of them. Grill it or actually steam it untill our veggie soften. Enjoy!!!
Marynowany Kurczak i Warzywami z Grilla
Składniki marynaty:
Filiżanka oliwy
2 łyżki octu
2 łyżki gruboziarnistej musztardy
Łyżka słodkiej papryki
Łyżka ostrej papryki
Łyżka mielonego kminku
Sól
Pieprz
Warzywa z grilla:
Cebula
Zielona papryka
Pomidory
Białe wino
Suszona bazylia
Pieprz
Pokrojone warzywa przypraw bazylią i pieprzem, a następnie zawiń w folię aluminiową. Do każdej paczuszki z warzywami dodaj kilka kropel białego wina. Szczelnie zawinięte warzywa grilluj lub właściwie paruj, aż będą miękkie. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
to pierwsze zdjęcie.. niesamowicie piękne. czarujesz smakami.
OdpowiedzUsuńto też jest moje ulubione z całej serii :) dziękuję :)
OdpowiedzUsuńprzepadam za tak przyrządzonymi oscypkami :)
OdpowiedzUsuńKapitalny przepis. Warzywa - i to winko z bazylią i pieprzem - zawinięte we folię. Naprawdę ciekawy patent. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń