26 czerwca 2010

My Favourite Caesar



Tomasz' Caesars Salad

Ingredients:
Romaine Lettuce
Grilled Chicken Breast
Chanterelle Mushrooms
Pecorino Romano Cheese

Caesars Dressing

Ingredients:
2 egg yolks
1 tbsp vinegar
1 tbsp grated Pecorino
5 tbsp olive oil
1 garlic clove
Pinch of nutmeg
Black pepper
Salt

Beat egg yolks in a water both. Add Pecorino, spices, vinegar and beat it energetically slowly adding olive oil. The sauce is not the easiest one or saying it differently I am not the master.
Pour the sauce all over lettuce, sliced chicken, sautéed mushrooms and decorated generously with shaved Pecorino. Bon appétit!

Mój ulubiony Cezar

Sałata rzymska
Grillowana pierś kurczaka
Kurki
Ser Pecorino Romano

Sos Cezara:
2 żółtka
1 łyżka potartego Pecorino
1 łyżka octu
5 łyżek oliwy z oliwek
Ząbek czosnku
Szczypta gałki muszkatołowej
Pieprz
Sól

Żółtka jaj ubij w kąpieli wodnej. Dodaj ocet, czosnek, przyprawy, ser i mieszaj energicznie powoli dolewając oliwę. Sos jest pyszny, ale przyznam, że czasami mam problemy z jego przygotowaniem. Tym razem udało się. Sosem polej sałatę, pokrojonego kurczaka, usmażone na oliwie kurki. Całość udekoruj płatkami Pecorino. Mniam Mniam!

3 komentarze:

  1. piękne są Twoje zdjęcia. tak podane wszystko smakuje podwójnie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre, naprawdę dobre. A kurki można teraz dostać przy drodze, stoją w lodówce na półce i chyba skończą w podobnym daniu choć miały być po Prowansalsku, ale widzę że mam ich chyba z kilo więc pewnie starczy na oba dania.
    p.s. smakowicie to pokazujesz. Że się tak wyrażę kolorowo.

    OdpowiedzUsuń