18 lipca 2010

Grilled Oscypek Cheese with Maple Syrup and Sautted Beans



Grilled Oscypek with Maple Syrup and Sautted Yellow Beans

Ingredients:
Oscypek
Yellow Beans
Garlic clove
Shallots
Maple Syrup
Olive Oil
Lemon juice
Salt

Cook the beans. Chop a garlic and shallots and transfer them on to frying pan with heated olive oil. Stir them for about 1 minute. Add cooked beans and stir together for a moment. Slice oscypek and grill it on the grilling pan until soften. Place beans and slices of cheese on plates and sprinkle with maple syrup and lemon juice. Bon appétit!




Grillowany Oscypek z Syropem Klonowym i Smażoną Fasolką

Składniki:
Oscypek
Fasolka szparagowa
Szalotka
Ząbek czosnku
Syrop klonowy
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Sól

Fasolkę obierz i ugotuj. Czosnek i szalotki drobno posiekaj i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodaj ugotowaną fasolkę i smaż razem przez chwilę. Oscypka pokrój w plasterki i grilluj na patelni grillowanej, aż zmięknie. Na talerzach ułóż fasolkę i oscypki. Skrop syropem klonowym i sokiem z cytryny. Bon appetit!

6 komentarzy:

  1. uwielbiam każdy składnik przepisu! fasolka i oscypek z syropem klonowym... musi smakować niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Emmo, słoność i ostrość oscypka doskonale komponuje się z korzenno-drzewnym klonem, który również uwydatnia słodycz fasolki. Uważam, że jest bardzo trafnie połączyłem te smaki. Przepis jest wręcz banalny, a chyba całkiem efektowny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ino skąd ja tu wytrzasnę oscypka, żeby to przetestować? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. w Azji? No idea?! Może spróbować z tofu i wytaplać go w sosie bbq? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. syrop klonowy do oscypka jak najbardziej. troche gorzej z fasolka, ale to dlatego, ze grillowanego oscypka po prostu solo i z dodatkiem jakiejs konfitury lub syropu...kwestia przyzwyczajenia

    OdpowiedzUsuń
  6. Fasolka w lekkim dressingu cytrynowo-oliwnym przyjemnie łagodzi zdecydowaną słoność oscypka i słodycz syropu. Może nie jest to geniusz, ale całkiem smaczne :)

    OdpowiedzUsuń