18 lipca 2010

Baked Fusoli Pasta



Baked Fusoli Pasta

Ingredients:
250g Fusoli Pasta
1 Can of Chopped Tomatoes
½ Cup of Tomato Puree
½ Cup of Water
5 tbsp of Olive Oil
3 tbsp Cream
1 Onion
1 Garlic Clove
1 tbsp Brown Sugar
Dried Basil
Dried Thyme
Dried Chili Peppers
Black Pepper
2 Carrots
1 Courgette
Grated Oscypek Cheese
Fresh Basil

Mix together tomatoes, puree, water, olive oil, cream, chopped onion, garlic and spices. Carrots and courgette cut into julienne. In a baking try mix pasta, courgette and carrots. Pour the tomato sauce into the try. Pasta and vegetables must be covered with liquid. Cover the tray with aluminum foil and bake in an oven preheated to 200C for about 20 min. After that time remove the foil and cover pasta with grated oscypek cheese. Bake for another 15 minutes until chesse is melted and gold. Bon appétit!



Pieczony Makaron Fusoli

Składniki:
250g Makaronu Fusoli
1 Puszka Krojonych Pomidorów
½ szklanki Puree Pomidorowego
½ szklanki Wody
5 łyżek Oliwy z Oliwek
3 łyżek Śmietany
1 Cebula
1 ząbek Czosnku
1 łyżka Brązowego Cukru
Suszona Bazylia
Suszony Tymianek
Suszone Papryczki Chilli
Pieprz Czarny
2 Marchewki
1 Kabaczek
Oscypek
Świeża Bazylia

Wymieszaj razem pomidory, puree, wodę, oliwę, śmietanę, posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Marchew i kabaczki pokrój w słupki i wymieszaj razem z makaronu. W foremce do pieczenia umieść makaron z warzywami i zalej sosem tak, aby płyn całkowicie przykrył wszystkie składniki. Foremkę przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym to temp. 200C przez ok. 20 min. Po tym czasie zdejmij folię, makaron posyp potartym oscypkiem i piecz przez kolejne 15 min. do momentu, aż ser roztopi się i zarumieni. Udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!

Sautted Saffron Chantarelle Mushrooms



Sautted Saffron Chantarelle Mushrooms

Ingredients:
Chantarelle Mushrooms
Cashews
Garlic
Shallots
Saffron
Olive oil
Salt

Wash the mushrooms. Chop one garlic clove and shallots and into heated olive oil. Add a pinch of saffron and fry for 1 minute. Now add the mushrooms and stir together for about 10-15 minutes until they soften and become tender. Crushe cashews and add them into fryin pan. Season with salt. It is a great accompaniment to every pasta or salad. Bon appétit!




Smażone Kurki z Szafranem

Składniki:
Kurki
Czosnek
Szalotki
Szafran
Orzechy nerkowca
Oliwa z oliwek
Sól

Umyj kurki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i szalotki. Dodaj grzyby i szafran. Smaż razem przez ok. 10-15 min. do momentu, aż grzyby zmiękną. Dodaj zmiażdżone orzeszki i przypraw solą. Tak przygotowane kurki są doskonałym dodatkiem do każdego makaronu lub sałaty. Smacznego!

Grilled Oscypek Cheese with Maple Syrup and Sautted Beans



Grilled Oscypek with Maple Syrup and Sautted Yellow Beans

Ingredients:
Oscypek
Yellow Beans
Garlic clove
Shallots
Maple Syrup
Olive Oil
Lemon juice
Salt

Cook the beans. Chop a garlic and shallots and transfer them on to frying pan with heated olive oil. Stir them for about 1 minute. Add cooked beans and stir together for a moment. Slice oscypek and grill it on the grilling pan until soften. Place beans and slices of cheese on plates and sprinkle with maple syrup and lemon juice. Bon appétit!




Grillowany Oscypek z Syropem Klonowym i Smażoną Fasolką

Składniki:
Oscypek
Fasolka szparagowa
Szalotka
Ząbek czosnku
Syrop klonowy
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Sól

Fasolkę obierz i ugotuj. Czosnek i szalotki drobno posiekaj i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodaj ugotowaną fasolkę i smaż razem przez chwilę. Oscypka pokrój w plasterki i grilluj na patelni grillowanej, aż zmięknie. Na talerzach ułóż fasolkę i oscypki. Skrop syropem klonowym i sokiem z cytryny. Bon appetit!

17 lipca 2010

Plum Tart



Tarta śliwkowa z bułgarskim serem owczym, tymiankiem i czarnym
pieprzem


Składniki:
Ciasto francuskie
Śliwki
Brązowy cukier
Owczy ser
Tymianek
Grubo zmielony czarny pieprz

Z ciasta francuskiego wytnij prostokąty. Ułóż na nim śliwki pokrojone w plasterki. Oprósz je cukrem i świeżym tymiankiem. Brzegi ciasta posmaruj białkiem jajka. Piecz w temp. 180C do momentu kiedy ciasto zrumieni się. Po upieczeniu posyp serem i pieprzem. Smacznego!!!



Plum tart with bulgarian cheese, thyme and crushed black pepper

Ingredients:
Puff pastry
Plums
Brown sugar
Bulgarian sheep’s milk cheese
Thyme
Crushed black pepper

Cut the pastry into rectangular and place on it sliced plums. Sprinkle with brown sugar and fresh thyme. Sides of pastry cover with egg white. Bake in oven in temperature of 180C until pastry becomes gold and crispy. Once a tart is ready sprinkle it with cheese and crushed black pepper. Bon appétit!

28 czerwca 2010

WOK: My Only Love and Yellow Beans Stir Fry



Yellow Beans Stir Fry

Ingredients:
3 handfuls of Yellow Beans
2 chicken breasts
2 red onions
2 garlic cloves
1 tbsp chopped ginger
1 handful chopped coriander
1 handful chopped red basil
1 handful chopped chive
1 handful chopped and roasted hazelnuts
Oil

Sauce:
(Can use black bean sauce, oyster sauce, Sichuan sauce or make your own)
8 tbsp dark soya sauce
4 tbsp rice vinegar
2 tbsp brown sugar
1 teaspoon dried chili
1 teaspoon white pepper
1 teaspoon crushed coriander seeds
2 tbsp potatoes starch
1 cup water

Mix all the sauce ingredients except starch and water.
Slice chicken breast and marinate in the sauce.
Wash and cook yellow beans in boiling water.
Slice onions and garlic.
Heat oil in wok and start stir frying chicken taken out of the liquid. Fry for about 3 minutes and stir vigorously. Next put onions and garlic into the chicken and fry for 2 minutes than add cooked beans and fry together for a minute. Pour the sauce into the wok. Mix potatoes starch with cold water and start slowly adding into the dish. The sauce starts thickening. Stir it continuously until the liquid starts to become velvety (you don’t need to add the whole mixture of starch and water). Basically the dish is ready. Just stir in the coriander and basil. Serve it decorated with coriander leafs, chive and roasted hazelnuts. Bon appétit!

Smażona żółta fasolka

Składniki:
3 garści żółtej fasolki
2 piersi kurczaka
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego imbiru
1 garść posiekanej kolendry
1 garść posiekanej czerwonej bazylii
1 garść posiekanego szczypiorku
1 garść posiekanych i uprażonych orzechów laskowych
Olej roślinny lub ryżowy
Sos:
(Można użyć gotowego sosu z czarnej fasoli, sosu ostrygowego, syczuańskiego lub przygotować własny)
8 łyżek ciemnego sosu sojowego
4 łyżki octu ryżowego (może być jasny)
2 łyżek brązowego cukru (może być biały)
1 łyżeczka suszonego chilli
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 filiżanka wody

Zmieszaj wszystkiego składniki sosu oprócz wody i mąki.
Pokrój w plasterki kurczaka i zalej sosem.
Umyj i ugotuj fasolkę.
Pokrój w plasterki cebulę (w piórka) i czosnek.
Na rozgrzany w woku olej dodaj kurczaka wyciągniętego z marynaty. Smaż przez ok. 3 min. mieszając energicznie. Dodaj cebulę, czosnek i smaż prze kolejne 2 min. Dodaj ugotowaną fasolkę i smaż przez minutę. Wlej sos. Zmieszaj mąką z zimną wodą i powoli wlewaj do potrawy nieustannie mieszając. Sos zacznie gęstnięć. Mieszaj dopóki nie będzie gładki. Nie musisz zużyć całej mąki wymieszanej z wodą. Dodaj zioła i wykładaj na talerze posypując orzeszakmi. Smacznego!

26 czerwca 2010

My Favourite Caesar



Tomasz' Caesars Salad

Ingredients:
Romaine Lettuce
Grilled Chicken Breast
Chanterelle Mushrooms
Pecorino Romano Cheese

Caesars Dressing

Ingredients:
2 egg yolks
1 tbsp vinegar
1 tbsp grated Pecorino
5 tbsp olive oil
1 garlic clove
Pinch of nutmeg
Black pepper
Salt

Beat egg yolks in a water both. Add Pecorino, spices, vinegar and beat it energetically slowly adding olive oil. The sauce is not the easiest one or saying it differently I am not the master.
Pour the sauce all over lettuce, sliced chicken, sautéed mushrooms and decorated generously with shaved Pecorino. Bon appétit!

Mój ulubiony Cezar

Sałata rzymska
Grillowana pierś kurczaka
Kurki
Ser Pecorino Romano

Sos Cezara:
2 żółtka
1 łyżka potartego Pecorino
1 łyżka octu
5 łyżek oliwy z oliwek
Ząbek czosnku
Szczypta gałki muszkatołowej
Pieprz
Sól

Żółtka jaj ubij w kąpieli wodnej. Dodaj ocet, czosnek, przyprawy, ser i mieszaj energicznie powoli dolewając oliwę. Sos jest pyszny, ale przyznam, że czasami mam problemy z jego przygotowaniem. Tym razem udało się. Sosem polej sałatę, pokrojonego kurczaka, usmażone na oliwie kurki. Całość udekoruj płatkami Pecorino. Mniam Mniam!

Around the World via Slovakia Greece Korea




Smazeny Syr with Kimchi and Tzatziki

Smazeny Syr
Ingredients:
3 Thick slices of Gouda Cheese
Bread crumbs
2 Eggs
Oil

Kimchi
Ingredients:
1 Sachet of ready Kimchi marinate
2 tbsp Tomato puree
2tbsp Oil
4 tbsp Water
1 Cabbage

Tzatziki
Ingredients:
2 Medium cucumbers
1 cup Greek yoghurt
Dill
Salt

Add Kimchi paste into boiling water with tomato puree and oil. Bring it to boiling and keep it on fire for about 5 minutes. Slice thinly cabbage and mix it with Kimchi marinate. Cool it down in frigde.
Slice cucumbers and mix them with yohurt. Add chopped dill and salt.
Cheese slices cover in beaten eggs and breadcrumbs. Deep fry them in hot oil. Fried cheese serve with Kimchi and tzatzaki.
The dish is a great combination of creamy and salty cheese, spicy and crunchy cabbage and also refreshing tzatziki. Must try! Bon appétit!

Smazeny Syr z Kimchi i Tzatziki

Smazeny Syr
Składniki:
3 grube plastry sera Gouda
Bułka tarta
2 jajka
Olej

Kimchi
Składniki:
1 saszetka gotowej marynaty Kimchi
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
4 łyżki wody
1 kapusta

Tzatziki
Składniki:
2 średnie ogórki
1 kubek greckiego jogurtu
Koper
Sól

Dodaj Kimchi do gotującej się wody z puree z pomidorów i olejem. Doprowadź ją do wrzenia i pozostaw na ogniu przez około 5 minut. Pokrój kapustę i wymieszaj z marynatą Kimchi marynaty. Schłódź w lodówce.
Ogórki pokrój i wymieszać z jogurtem. Dodaj posiekany koperek i sól.
Plastry sera obtocz w jajku i bułce tartej. Smaż je na gorącym oleju. Smażony ser podawaj Kimchi oraz tzatzaki.
Danie jest doskonałym połączeniem kremowego i słonego sera z ostrą kapustą i odświeżającymi tzatzikami. Koniecznie spróbuj! Smacznego!

22 czerwca 2010

Slovakian Rustic BBQ



Rustic Slice with Slovakian Bryndza and Hungarian Sausage

Ingredients:
Rustic bread
Bryndza (slovakian sheep’s milk cream cheese)
Spicy hungarian sausauge
Green bell pepper

It’s extremly easy to prepare. Slice a bread and grill it until it is nice and crispy. Then smear it with cheese and sliced sausage. Decore it with chopped bell pepper. This sandwiches taste really good when served with sweet chutneys for instance mango, cranberries or apricot. The sweetnes greatly balances salty cheese and spicy sausages. Enjoy!

Kroma Chleba z Bryndzą i Madziarską Kiełbasą

Składniki:
Wiejski chleb
Bryndza (słowacki owczy ser)
Ostra węgierska kiełbasa
Zielona papryka

Bardzo proste. Kromki chleba wystarczy ugrillować, posmarować serem i obłożyć plasterkami kiełbasy. Kanapki udekorować drobno posiekaną papryką. Słony smak sera i pikantna kiełbasa idealnie komponują się z czymś słodkim np. z czatnejami. Ja serwowałem je z czatnejem morelowym własnej roboty. Przepis poniżej. Smacznego!




Grilled Oscypek with Apricots Chutney

Ingredients for chutney:
1 cup of apricots marmolade
1 spoon of oil
1 spoon of malt vinegar
4 spoons of squeezed lemon juice
1 tea spoon of cumin
1 tea spoon of spicy paprika
1 tea spoon of sweet paprika
Salt

Mix all the ingredients and boil it for a short time in a pan. Cool it down and serve it with grilled oscypek or meats.
Oscypek is mosty served with cranberry jam to balance it’s salty and smoky flavour. This time I did with apricots and it was heavenly tasty. Bon appetit!

Grillowany Oscypek z Morelowym Czatnejem

Składniki na czatnej:
Filiżanka marmolady z moreli
Łyżka oleju
Łyżka octu
4 łyżki soku z cytryny
Łyżeczka kminku
Łyżeczka ostrej papryki
Łyżeczka słodkiej papryki
Sól

Wszystkie składniki zagotuj w rondelku. Ostudź i serwuj z oscypkiem lub grillowanym mięsem.
Smak słonego i wędzonego oscypka idealnie komponuje się z czymś słodkim. Zamiast żurawiny, proponuję morele. Smakuje bosko! Smacznego!



Marinated Chicken Breast with BBQ Veggie

Ingredients for marinate:

1 cup of oil
2 spoons of vinegar
2 spoons of wholegrain mustard
1 spoon of sweet paprika
1 spoon of spicy paprika
1 spoon of cumin
Salt
Pepper

Ingredients for veggie:
Onions
Bell peppers
Tomatoes
Dried basil
Pepper
White wine

Mix all of the marinate ingredients and put the chicken breasts into it. Marinate the meat overnight (as longer as better).

Slice bell peppers and onions. Dice tomatoes. Spice it with basil and pepper. Pack it tightly in aluminium foil and add a splash of white wine in each of them. Grill it or actually steam it untill our veggie soften. Enjoy!!!

Marynowany Kurczak i Warzywami z Grilla

Składniki marynaty:
Filiżanka oliwy
2 łyżki octu
2 łyżki gruboziarnistej musztardy
Łyżka słodkiej papryki
Łyżka ostrej papryki
Łyżka mielonego kminku
Sól
Pieprz
Warzywa z grilla:
Cebula
Zielona papryka
Pomidory
Białe wino
Suszona bazylia
Pieprz

Pokrojone warzywa przypraw bazylią i pieprzem, a następnie zawiń w folię aluminiową. Do każdej paczuszki z warzywami dodaj kilka kropel białego wina. Szczelnie zawinięte warzywa grilluj lub właściwie paruj, aż będą miękkie. Smacznego!

16 czerwca 2010

Foccacia with Grilled Chicken and Broad Beans Salsa



Foccacia with Grilled Chicken and Broad Beans Salsa

Ingredients:
Foccacia
Grilled Chicken Breast

Broad Beans Salsa
Ingredients:
Broad Beans
Yellow Tomatoes
Basil Pesto
Olive Oil
Tabasco
Sea Salt

Cooked and peeled broad beans crush with a fork and combine with basil pesto. Dice tomatoes and add into the broad beans. Gently mix all together with olive oil, sea salt and Tabasco. The salsa is ready and greatly goes with foccacia, on bruschetta or with grilled meat. Enjoy!



Foccacia z grillowanym kurczakiem i salsą z bobu

Składniki:
Foccacia
Grillowana pierś z kurczaka

Salsa z bobu
Składniki:
Bób
Żółte Pomidory
Pesto z bazylii
Oliwa z oliwek
Tabasco
Sól morska

Bób ugotuj i obierz, a następnie ugnieć widelcem. Dodaj pesto i wymieszaj. Pomidory pokrój w kostkę i delikatnie wymieszaj z bobem. Dodaj oliwę z oliwek, tabasco i sól morską. Wymieszaj razem. Salsa jest gotowa. Świetnie pasuje do foccacia, grzanek lub grillowanego mięsa. Smacznego!