20 lutego 2010

Elegancja Francja?

Nie potrafiłem przejść obojętnie obok półki z surowymi kiełbaskami - 100% cielęciny (ku mojemu zaskoczeniu). Wystarczy soczewica, ziarenka gorczycy, cebula, białe wino, świeża szałwia et voila!



Składniki (ok. 3-4 porcje):

  • szklanka zielonej soczewicy
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 cebule
  • 1 szalotka
  • łyżka masła
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • kilka listków świeżej szałwi
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta cukru
  • szklanka białego wina
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • frankfurterki z surowego mięsa cielęcego (ja znalazłem je w auchan)
  • oliwa
  • sól

Na początku płuczę soczewicę, przekładam do garnka i zalewam wodą. Przyprawiam listkami laurowymi, zielem angielskim, ziarenkami pieprzu i gotuję pod przykryciem ok.30 min, aż soczewica wchłonie wodę.

W rondlu rozpuszczam masło, dodaję gorczycę i szałwię, a następnie pokrojoną w piórka lub plasterki cebulę i szalotkę. Kiedy cebula się zeszkli dolewam wino, pozwalam mu lekko odparować, doprawiam cukrem, pieprzem i solą. Całość duszę ok. 15 min pod przykryciem do momentu kiedy cebula będzie miękka, a sos się zagęści. Na koniec wlewam śmietanę.

Kiełbaski nakłuwam widelcem i smażę je, aż będą rumiane.

Ugotowaną soczewicę solę i mieszam po czym nakładam na talerze. Pokrywam ją porcją cebuli z sosem, a na wierzchu układam kiełbaski. Gotowe danie można opruszyć płatkami twardego sera (np. pecorino romano) i przyozdobić szaławią. Smacznego!


Elegancja czy nie elegancja?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz