9 stycznia 2012

Dobry Początek [A good beginning]



Smażony Ser Halloumi z Syropem z Pędów Sosny

4 porcje

Składniki:

1 Ser Halloumi
Syrop z pędów sosny lub miód

Używając ostrego noża pokrój ser na plastry o grubości 1 cm.
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię (może być grillowa lub grill w czasie lata) i ułóż na niej ser.
Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony aż plastry się zrumienią.
Serwuj od razu po wyjęciu z patelni i polej syropem z pędów sosny (dostępny w Krakowskim Kredensie) lub miodem.
Danie podawaj z grillowanym chlebkiem pitta, grzankami lub arbuzem albo truskawkami w sezonie letnim.
Smacznego!


*Ser halloumi to tradycyjny ser cypryjski powstający z mieszanki mleka owczego, koziego i czasami krowiego. Jego konsystencja i smak są bardzo zbliżone do naszego oscypka (bez smaku wędzonki). Idealnie komponuje się w połączeniu ze słodkimi smakami syropów i owoców, które balansują jego słony smak.






Fried Halloumi with Pine Shoots Syrup

serves 4

Ingredients:

1 halloumi
Pine shoots syrup or honey

Using a sharp knife, slice it into 1 cm thick slices.
Heat the non stick frying or grilling pan and add the sliced cheese to the pan.
Fry them for 3-4 min on each side until they get nice golden color.
Served them straight away poured with the aromatic pine shoots syrup or with honey.
This is good served with toasted pitta bread, bruschetta or lightly seasoned salad. During the summer months it goes beautifully with watermelon or strawberries.
Enjoy!