15 czerwca 2010

Tomasz's Broad Beans and Chickpea Curry



This recipe is the simpliest and the most essential curry dish. I combine it with broad beans to add into it a great summer accents.

Tomasz’s Broad Beans and Chickpea Curry
Ingredients:
1 cup Chickpea
1 cup Broad Beans
3 large Onions
3 large Garlic Cloves
2 spoons of shredded Ginger
1 spoon of Cumin
Handful of chopped Coriander Leaves
1 teaspoon of Cinnamon
1 teaspoon of dried Chilli
2 teaspoon of Brown Sugar
1 can of Chopped Tomatoes
Oil
1 spoon of Butter
Salt

Soak the chickpea overnight in water and then cook it. Cook and peel the broad beans.
Chopped onions and simmer on oil until soften. Add chopped garlic and ginger. Add all the spices and stir fry for a few minutes. Next add the tomatoes and coriander. All simmer for about half an hour. Finally stir butter into the curry, add chick pea and broad beans. Serve it with naan breads or have it as it comes. Bon appétit!





Curry z bobem i ciecierzycą

Jest to najprostszy i najbardziej podstawowy przepis na curry jaki znam. Będziecie bardzo zadowoleni!

Składniki:
Szklanka ciecierzycy
Szklanka bobu
3 duże cebule
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki startego imbiru
1 łyżka kminu rzymskiego
Garść świeżo posiekanej kolendry
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka suszonego chilli
3 łyżeczki brązowego cukru
Puszka pomidorów w kawałkach
1 łyżka masła
Olej
Sól

Ciecierzycę namoczcie przez noc i ugotujcie w tej samej wodzie. Bób ugotujcie i obierzcie. Posiekaną cebulę uduście na oleju. Dodajcie posiekany czosnek i imbir. Smażcie przez chwilę ze wszystkimi przyprawami. Dodajcie pomidory i kolendrę. Duście razem przez co najmniej pół godziny. Jeśli płynu jest zbyt mało dolejcie trochę wody. Przed końcem dołóżcie ciecierzycę i bób. Gotowe danie podawajcie samo lub jako dodatek. Myślę, że ten aromat Was zadowoli. Smacznego!

Sauteed Chanterelle Mushrooms&Broad Beans with Classic Potato Puree


Sauteed Chanterelle Mushrooms&Broad Beans with Classic Potato Puree

Potato Puree

Ingredients:
Potatoes (7 medium size)
Milk (about 1 glass)
Butter (1 spoon)
Nutmeg (freshly ground)
White pepper
Salt

Peel and cook potatoes. Mash them thoroughly. In a sauce pan boil milk and butter. Add the mashed potatoes into the milk and spice them with nutmeg, white pepper and salt. Stir gently until you get silky smooth puree. The ideal puree should be wavy and silky. That is the whole secret, so easy! Enjoy!

Cook and peel broad beans. Wash the mashrooms. On a frying pan melt the butter and add mushrooms, broadbeans and chopped garlic. Stir fry for about 8 to 10 minutes until mushrooms soften. Add salt to taste. It’s a great puree garnish… Bon appétit!


Klasyczne puree ziemniaczane z kurkami i bobem

Puree

Składniki:
Ziemniaki (ok. 7 średniego rozmiaru)
Mleko (szklanka)
Łyżka masła
Gałka muszkatołowa (świeżo starta)
Biały pieprz
Sól

Obierz i ugotuj ziemniaki. Dokładnie je odcedź i starannie ugnieć, a najlepiej przeciśnij przez praskę. W garnku zagotuj mleko z masłem. Dodaj ziemniaki i przyprawy. Mieszaj powoli dopóki nie uzyskasz gładkiej i jedwabistej masy. Idealne puree jest półpłynne i lekkie. To cały sekret! Ubolewam nad tym, że ok. 80% restauracji w Polski serwuje je, ale nie potrafi przyrządzić puree. To smutne! Mam nadzieję, że Wam się uda… Smacznego!

Bóg ugotuj i obierz. Starannie umyj kurki. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i smaż na nim grzyby. Dodaj bób, posiekany ząbek czosnku i smaż powoli dopóki grzyby nie zmiękną. Posól do smaku. Jest to idealny dodatek do puree. Smacznego!