16 kwietnia 2010

#8 - Risotto z pęczaku


Risotto z pęczaku z serem owczym i chrupkami bekonowymi

Składniki:

· Pęczak
· Sok z buraków
· Oliwa z oliwek
· Masło
· Majeranek
· Pieprz czarny
· Boczek duński
· Szopski ser owczy
· Dziugas (litewski ser twardy dojrzewający)

Oliwę rozgrzałem i wsypałem na nią pęczak. Wymieszałem go tak, aby ziarenka pokryły się tłuszczem. Następnie dolałem pierwszą porcję soku z buraków i zacząłem mieszać… . Tak jak risotto z ryżu nieustannie mieszam i mieszam i mieszam. Cały czas uzupełniam płyn na patelni, dodaję masło i potarty ser.
W między czasie plastry bekonu włożyłem do piekarnika i pozwoliłem, aby się zarumieniły.
Gotowe risotto jest półpłynne. Kaszę posypujemy pokruszonym serem owczym, płatkami twardego sera oraz układamy bekon. Potrawę udekorowałem roszponką (niewidoczna na zdjęciu z powodu niefotogeniczności).