10 kwietnia 2010

#7 - Flatbread

Flatbread z grzybami poku (shitake), mozzarellą, pomidorem i oregano

Składniki:

· Chlebek naan
· Grzyby poku (suszone)
· Mozzarella
· Pomidory
· Oregano (świeże)
· Szalotka
· Czosnek
· Masło
· Oliwa
· Sól
· Pieprz

Grzyby namoczyłem w gorącej wodzie, dokładnie tak jak wszystkie suszonki. Po ok. 20 min. odsączyłem je i zachowałem trochę płynu. Na rozgrzanej oliwie zeszkliłem drobno posiekaną szalotkę z czosnkiem i dodałem kapelusze grzybów przekrojone na pół. Po chwili dolałem zachowany płyn i pozwoliłem mu odparować. Następnie dołożyłem łyżkę masła i jeszcze chwilę dusiłem, aż grzybki zmiękły. Zbyt długo duszone robią się twarde. Doprawiłem solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Miała być to konfitura z pomidorów, ale były tak drogie, tak soczyste i tak smaczne, że zrezygnowałem. Pokroiłem je w plasterki, podobnie jak mozzarellę. Na przekrojonym chlebku ułożyłem warstwę sera, pomidorów i grzybów. Wszystko wykończyłem dużą ilością świeżego oregano. Całość przykryłem drugą połówką chlebka, delikatnie skropiłem wodą i zapiekałem w piekarniku, aż ser się rozpuścił, a chlebek zarumienił. Gotowe! Smacznego!


Flatbread z grillowaną polędwicą wieprzową, kapustą czerwoną, kukurydzą i mozzarellą

Składniki:

· Chlebek naan
· Polędwica wieprzowa
· Kapusta czerwona
· Kukurydza
· Mozzarella
· Oliwa
· Sos bbq (ja użyłem Hong Kong Wok – Kuchnie Świata)
· Sól
· Pieprz
· Sos miętowy

Polędwicę pokroiłem na plastry o grubości ok. 2 cm, posmarowałem oliwą i grillowałem na mocno rozgrzanej patelni grillowej, po ok. 3 minuty z każdej strony. Oprószyłem solą i pieprzem.
Kapustę bardzo drobno posiekałem. Mozzarella ponownie pokrojona w plastry.
Na połówce chlebka ułożyłem ser, kukurydzę i plasterki soczystej polędwicy. Mięso posmarowałem sosem. Jest gęsty i słodkawy. W jego składzie są m.in. daktyle. Sosy bbq lub winne też będą idealne. Na koniec rozsypałem kapustę, przykryłem chlebkiem, kilka kropel wody i do pieca! Serwowałem z sosem miętowym. Pycha! Smacznego!

#7 - Indyk arachidowy z tasiemkami ryżowymi


Kolejny długo wyczekiwany, pracowity i bardzo smaczny weekend! Dużo akcentów orientalnych, ale w nowych odsłonach. Gwiazdą tego weekendu były grzyby poku, które wg tradycji zapewniają zdrowie i długowieczność. Wyszło całkiem nieźle?!

Indyk arachidowy z tasiemkami ryżowymi, groszkiem cukrowym, marchwią i dressingiem orzechowym

Składniki:

· Filet z indyka
· Makaron ryżowy (wstążki)
· Groszek cukrowy
· Marchew
· Orzeszki ziemne (świeżo łuskane :)

Dressing:

· Przecier z orzeszków ziemnych – mój jest 100% EKO :) - szaleństwo! (może być masło orzechowe)
· Cytryna
· Oliwa
· Chilli w proszku lub suszone
· Kminek
· Sól

Marynata do mięsa:

· Przecier z orzeszków ziemnych (może być masło orzechowe)
· Sos sojowy
· Ocet ryżowy
· Oliwa
· Szczypta chilli w proszku
· Sól

Połączyłem wszystkie składniki marynaty (wyszła dość gęsta) i wymieszałem je z plastrami indyka. Marynowałem przez ok. 3 godz. Następnie grillowałem na patelni, do momentu kiedy mięso było złociste z wierzchu, a soczyste w środku (jak zawsze). Zajęło to ok. 8-10 min.
Groszek zblanszowałem tzn. wrzuciłem na wrzątek na ok. 1 min. po czym odcedziłem i przelałem zimna wodą.
Marchewkę pokroiłem w ‘gwizdki’ tzn. cieniutkie, ukośne pół plasterki.
Orzeszki łuskałem J.
Składniki marynaty połączyłem ze sobą.
Makaron przygotowałem wg instrukcji na opakowaniu i zahartowałem zimną wodą.
Indyka pokroiłem w plasterki i wymieszałem z resztą składników. Polałem sosem. Mniam mniam! Smacznego!