1 marca 2010

Trzeci weekend - Duet curry


Kurczak w sosie szpinakowo-śmietankowym

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 500g szpinaku
  • 3 łyżki mascarpone
  • 5 łyżek masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta kminku
  • szczypta kurkumy
  • olej
  • sól
  • pieprz

Na samym początku, na rozgrzaną oliwę i łyżkę masła dodaję drobno posiekany czosnek z potartym imbirem, cebulę i wszystkie przyprawy oprócz kurkumy. Kolejno dodaję szpinak i razem duszę do miękkości. Podlewam odrobiną wody i częściowo miksuję blenderem. Następnie dorzucam mascarpone i resztę masła. Doprawiam solą, pieprzem i duszę pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie kurczaka kroję w kostkę, solę, przyprawiam kurkumą i obsmażam na oleju po czym dodaję do sosu. Kiedy sos już jest gęsty i kremowy, a kurczak soczysty, całość wykładam na talerze i posypuję surową cebulą czerwoną pokrojoną w drobne piórka. Masło w tym przepisie jest bardzo ważnym składnikiem, dlatego nie żałujcie go. Nadaje smak i jest nośnikiem całego aromatu pochodzącego ze wszystkich przypraw. Smacznego!

Curry z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 szklanki wody
  • 2 listki laurowe
  • olej
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 cebula
  • mała papryczka chilli
  • szczypta szafranu
  • szczypta kminku
  • szczypta kminu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • garść świeżej kolendry
  • garść natki pietruszki
  • garść szczypiorku
  • garść koperku
  • sól
  • pieprz

Soczewicę płuczę pod wodą, aż będzie ona czysta. Przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję listki laurowe i gotuję do miękkości ok.15-20 min. Kolejnie soczewicę częściowo blenduję. Na patelni rozgrzewam olej i masło, dodaję drobno posiekany czosnek i chilli, starty imbir, wszystkie przyprawy i cebulę. Chwilę podsmażam i dodaję do soczewicy. Całość duszę, aby smaki połączyły się. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Kiedy curry jest już aromatyczne posypuję je obficie mnóstwem świeżych ziół. Smacznego!

Cała uczta indyjska jest już kompletna. Kebaby z wołowiny, bhaji, dwa rodzaje curry… wystarczy ugotować ryż basmati (można go urozmaicić np. bakaliami), przygotować lekką sałatę z dressingiem, jogurt naturalny zmiksować z mango, podać dobrze schłodzone białe lub różowe wino i… Żyć nie umierać! Smacznego!