19 lutego 2010

Drugi weekend - Primo Piatto: la pasta z małżami i fuet'em

Kluchy! Klusie! Kluseczki! Mniam! Mniam! Mniam!


Skoro Sycylijczycy uważają że makaron i oliwa wystarczą za smaczny obiad to co ja tu robię?!


Składniki (ok. 3-4 porcje):
  • 500g spaghetti
  • 250g małży
  • hiszpański fuet
  • 4 szalotki
  • ząbki czosnku
  • szklanka białego wina
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • oliwa z oliwek
  • biały pieprz
  • szafran
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • masło

Na samym początku rozmrażam małże (wiem, wiem - niestety :(. Drobno siekam szalotki i czosnek, a następnie podsmażam na maśle. Dodaję ok. szklanki białego wina, szczyptę białego pieprzu, gałki muszkatołowej, kilka pręcików szafranu, sól i redukuję do około połowy objętości. Wtedy dodaję śmietanę. W międzyczasie gotuję makaron i kroję fuet'a w drobną kosteczkę. Kiełbasę tylko chwilę rumienię na oliwie z oliwek i odstawiam z gazu. Do zredukowanego sosu dodaję małże, a za moment ugotowany makaron. Mieszam wszystko razem, wykładam na talerze i obficie posypuję fuet'em. To takie proste! Smacznego!

Kluchy! Klusie! Kluseczki! Mniam! Mniam! Mniam!