19 grudnia 2010

XMAS 2010



Klasyczna tarta jabłkowa z porzeczkowym twist’em

Ciasto:
250g mąki
125g masła
1 jajo
100ml wody
4 łyżki cukru
Szczypta soli

Nadzienie:
4 jabłka
Słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
1 galaretka z owoców leśnych
30g masła
Cukier
Cynamon

Przygotuj klasyczne ciasto kruche na tartę.
Dłońmi rozetrzyj mąkę z pokrojonym w kostkę masłem. Dodaj jajko, wodę, cukier, sól i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Zawiń folię i odłóż do lodówki na ok. 30 min.
Po wyciągnięciu z lodówki, ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm.
Rozwałkowane ciasto przenieś na blaszkę wyłożoną pergaminem
Obrane połówki jabłek pokrój w cienkie plasterki o grubości ok. 5mm. Tak pokrojone połówki delikatnie rozsuwaj na kształt wachlarza i koncentrycznie układaj na cieście.
Jabłka obłóż płatkami masłami, posyp cukrem i oprósz cynamonem.
Tartę piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180C przez ok. 20-30min, aż jabłka będą miękkie, a ciasto rumiane.
Opakowanie galaretki wymieszaj z gorącą wodą wg instrukcji na opakowaniu – użyj o 50%mniej wody niż podaje producent.
Do rozmieszanej galaretki dodaj konfitury i wymieszaj.
Kiedy tarta ostygnie, a konfitury z galaretką będą gęstnieć pokryj nimi wierzch tarty.
Udekoruj korą cynamonową i …
WESOŁYCH ŚWIĄT!!!



Classic tart aux pommes with a blackcurrant’s twist

Pastry base:
250g flour
125g butter
1 egg
4 spoons of sugar
100ml water
Pinch of salt

Topping:
4 apples
1 jar of blackurrant jelly
1 sachet of redberries jelly
30g butter
Sugar
Cinnamon

Prepare a classic pastry base for our tart.
Diced butter crumble with flour in a bowl. Add an egg, water, sugar, salt and knead a dough untill it becomes elastic. Wrap it with foil and place in a fridge for about 30 min. After that time roll out the dough to about 1 cm thickness.
Rolled dought transfer on a banking tray covered with banking paper.
Peeled and halfed apples slice thinly. Sliced apples halfs shape into an arrow and put them concentrically on the dough base.
Apples cover with few slices of butter and sprinkle with sugar and cinnamon.
Tart put into oven preheated to temp. of 180C and bake for about 20 – 30 min. untill apples become soft and the dough goldens.
A sachet of jelly mix with 50% less of water than recommended by producer. Add blackcurrant jelly into it
When the tart is cooled down, and jelly starts to thickening transfer it on to apples.
Decorate it with whole cinnamon sticks and …
MERRY CHRISTMAS!!!