23 kwietnia 2010

#9 - I must be LOCCO



Burger wołowy z krewetkami, guacamole i keczupem bananowym

Burger

Składniki:

Mielona polędwica wołowa
Krewetki
Tequila
Sos z kolendry
Tabasco
Pieprz czarny
Kminek
Kmin
Kardamon

Bułka
Masło
Pomidor
Cebula czerwona
Rukola
Cheddar
Guacamole
Keczup bananowy (chutney z mango i bananów, Kuchnie Świata, lub inny dowolny)

Mięso mielone wymieszałem z pokrojonymi na dość duże kawałki krewetkami, odrobiną tequili, sosem i przyprawami. Uformowałem burgery.
Połówki bułek posmarowałem masłem i wstawiłem do piekarnika, aby rozpuścić masło i lekko je zrumienić.
Pomidory, cebulę i ser pokroiłem w plastry.
Na rozgrzany grill kładłem burgery i smażyłem przez ok. 4 min. z każdej strony.
Pod sam koniec smażenia na każdym burgerze położyłem plaster sera, aby go roztopić.
Na jednej połówce zrumienionej bułki rozsmarowałem guacamole, a na drugiej keczup.
Ułożyłem warstwami wszystkie składniki… Z resztą, przecież wiecie…
Smacznego!
Let’s get LOCCO!!!

#9 - I must be LOCCO



Koktajl Guacamole z krewetkami panierowanymi w krakersach

Koktajl

Składniki:

Awokado
Zsiadłe mleko
Kolendra
Limonka
Oliwa
Cukier trzcinowy
Tabasco
Sól

Krewetki

Składniki:

Krewetki
Jajko
Piwo jasne
Mąka
Krakersy
Olej
Patyczki do szaszłyków

Tortilla

Na samym początku zmiksowałem liście kolendry z oliwą, otartą skórką i sokiem z limonki.
Następnie obrane awokado zmiksowałem ze zsiadłym mlekiem, tabasco, cukrem, solą, sokiem z limonki i sosem z kolendry.
Jajko, piwo i mąkę wymieszałem na gęstą masę.
Krakersy bardzo drobno zmieliłem.
Na grillu ułożyłem tortille pocięte w długie paski.
Krewetki nabijałem na patyczki (wzdłuż), maczałem w cieście i obtaczałem w krakersach. Smażyłem na głębokim tłuszczu.
Do kieliszków nalałem koktajl, ułożyłem krewetki, przyozdobiłem zrumienioną tortillą.
Efekt?!
Smacznego!