1 listopada 2010

Sopa Verde by Tomasz



Sopa Verde
(4 porcje)

Składniki:
2 cebule czerwone
4 łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
300g surowego boczku wędzonego
1 szklanka soczewicy zielonej
½ szklanki zielonego groszku
4 garście rukoli czyli dużo rukoli
150 ml białego wina
3 listki laurowe
3 szczypty majeranku
Pieprz biały
Pieprz zielony
Sól
Oliwa z oliwek
Woda
Mnóstwo natki pietruszki
Parmezan
Świeżutka bagietka

Na początku, przy pomocy sitka, soczewicę opłucz w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta. Soczewicę zalej dwoma szklankami zimnej wody i ugotuj na małym ogniu przez ok. 30 min. Po ugotowaniu odcedź na sitku.
Boczek pokrój w kostkę i smaż na niewielkiej ilości oliwy, aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie złote i chrupiące.
Do garnka lub patelni na której smażył się boczek dodaj drobno pokrojony seler naciowy, cebulę oraz czosnek. To będzie baza zupy. Pewnie należy dolać trochę oliwy. Dodaj listki laurowe.
Przesmaż wszystko razem, aż warzywa zmiękną i podlej białym winem. Pozwól winu częściowo odparować.
Do bazy zupy dołóż wcześniej ugotowaną soczewicę i całość zalej ok. 2 szklankami wody (nie za dużo, ponieważ zupa powinna być gęsta).
Pozwól, żeby składniki się przez chwilę razem pogotowały. Dopraw białym i zielonym pieprzem oraz solą do smaku. Możesz nawet delikatnie rozgnieść całość przy użyciu łyżki.
Teraz dodaj groszek zielony i dużo rukoli.
Kiedy groszek się ugotuje, ok. 5-8 minut, zupa jest prawie gotowa.
Zupę serwuj koniecznie obsypaną dużą ilością parmezanu, posiekaną natką pietruszki oraz obficie skropioną oliwą z oliwek (oczywiście extra virgin). Nie wyobrażam sobie tego dania bez świeżutkiego, chrupiącego pieczywa!
Smacznego!!!