26 marca 2012

Pizza POWRACA



Pizza Margherita


Ciasto
500g mąki pszennej
50 g drożdży
300ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
*dodatkowo 100g mąki pszennej

Sos pomidorowy
1 puszka pomidorów lub 200g przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka cukru
Szczypta suszonego oregano, bazylii i tymianku
Sól
Pieprz czarny

Dodatki

200g Mozzarella
Garść pomidorków koktajlowych
Pęczek świeżej bazylii
Pieprz czarny

Piekarnik rozgrzej do temp. 250C.
W rondelku podgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, zioła i przyprawy. Smaż na wolnym ogniu przez ok. 5 mieszając od czasu do czasu. Dodaj pomidory i gotuj przez kolejne 15min. Ostudź i jeszcze raz dopraw do smaku, jeśli uznasz to za konieczne.
W szklance zmieszaj wodę, drożdże i cukier.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, oliwę i wodę z drożdżami.
Wymieszaj łyżką, aż składniki połączą się.
Przełóż ciasto na blat posypany mąką i zagnieć ciasto, dodając mąką jeśli to konieczne, do momentu aż ciasto będzie elastyczne i odchodzić od ręki.
Uformuj kulkę i nasmaruj oliwą przekładając do czystej miski. Przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na czas 40 min.
Wyrośnięte ciasto przełóż z miski na blat posypany mąką i rozwałkuj na cienki placek.
Ułóż na blaszce do pieczenia, wysmarowanej olejem, obsypanej mąką lub wyłożoną pergaminem.
Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, obłóż kawałki sera, pomidorkami i listkami bazylii.
Pomidorki można skropić syropem klonowym i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Piecz przez 10-15 min, pizza będzie rumiana i chrupiąca.
Udekoruj świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!!!









Pizza Margherita

For dough
500g flour
50g yeast
300g water
3 tsbp olive oil
1 tsp sugar
salt


For tomato sauce
1 can tomatoes or 200g or passata
1 garlic clove
1 onion
1 tbsp sugar
pinch of dried oregano, basil and thyme
salt and pepper


For topping
200g mozzarella
cocktail tomaote
bunch of fresh basil
brushed black pepper and maple syrup optionally


Preheat oven to 250C.
In a large cup, dissolve yeast and sugar in warm water.
Sieve flour into a large bowl, stir in salt, oil and liquid with yeast. Mix it all using a spoon until smooth and combined together.
Transfer dough onto a lightly floured surface and knead it energetically until doesn’t stick to hands. Add more flour if necessary.
Once the dough is elastic and stiff form a ball and cover with a little of olive oil.
Put into a large bowl and cover with kitchen foil or a clean towel. Allow it to rice for 40min.
To prepare the sauce and topping mix together tomatoes with garlic and spices and slice mozzarella.
Flour the surface of your work back and roll the dough out.
Spread with tomato sauce and mozzarella slices or with any other desired topppings.
Bake in preheated oven for 15 to 20 minutes maximum or until golden and brown.
Sprinkle with fresh basil leaves and let it spring to begin.
Buon appetito!