13 listopada 2010

Gwiazda wieczoru



Smażony cypryjski ser halloumi z konfiturą z gruszek

Składniki:
Kostka cypryjskiego sera halloumi
Oliwa z oliwek

Konfitura:
2 duże gruszki
1 szklanka wody
4 łyżek białego octu winnego
2 łyżki cukru
3 goździki
Szczypta pieprzu białego



Przygotowanie konfitury zacznij od pokrojenia w drobną kostkę obranych gruszek. Następnie przełóż je do garnka i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Gotuj do momentu, aż gruszki się rozpadną, a cały płyn odparuje.

Ser pokrój w plastry i kiedy osiągną temperaturę pokojową smaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Ser już po ok. 2-3 minutach smażenia z każdej strony jest gotowy.

Serwuj ze schłodzoną konfiturą.

Usmażony halloumi jest sprężysty i słony, dlatego idealnie komponuje się ze słodko-kwaśną gruszką. Dla urozmaicenia potrawy można ją podać z roladkami z gruszki, rukoli i szynki parmeńskiej.

Smacznego!



Fried halloumi cheese with pears marmalade

Ingredients:
Cypriot halloumi cheese
Olive oil

Marmalade:
2 large pears
1 cup of water
4 spoons of white wine vinegar
2 spoons of sugar
3 cloves
Pinch of white pepper

Peel and dice the pears. Put them into a pan with all the ingredients. Cook it untill all the liquid is reduced and pears are mashed.

Slice the cheese and once it gets a room temperature fry it on a little amount of olive oil. After about 3 minutes of frying on each side it is ready.

Serve it with chilled marmalade.

Enjoy!