24 kwietnia 2012

O SOLE MIO! Gotuj, jedz, śpiewaj... [Cook, eat, sing...]



Spaghetti Gondoliera
3-4 porcje

Składniki:
500g makaronu spaghetti
7-9 łyżek oliwy z oliwek
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
3 ząbki czosnku
100ml białego wina
200g owoców morza
(krewetki, małże, ośmiorniczki, kalmary, tuńczyk lub łosoś – pozostawiam dowolność)
1 puszka pomidorów pelati
1 łyżka kaparów
1 łyżka cukru
garść suszonych pomidorów
garść czarnych oliwek
pęczek natki pietruszki
pieprz czarny
sól
parmezan
oliwa z oliwek

Rozgrzać dużą patelnię i wlać oliwę. Wrzucić posiekany czosnek, cebulę i seler. Smażyć na dużym ogniu przez chwilę, aż warzywa będą szkliste i wlać wino. Należy pozwolić mu odparować, zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 10 min, aż warzywa zmiękną. Dodać pomidory, cukier, kapary i oliwki. Smażyć na małym ogniu przez kolejne 20-30min. W międzyczasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Gotować go w dużej ilości osolonej wody, z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy z oliwek. Niech będzie ugotowany naprawdę al’dente ponieważ po odcedzeniu należy go przełożyć na patelnię z sosem. Do sosu dodać owoce morza (wystarczy tuńczyk z zalewy, same krewetki, lub małże, może to być dowolne zestawienie) i gotować przez 5-7 min, aż będą ugotowane. Odcedzając makaron zachować pół szklanki wody, w której się gotował i razem z makaronem dodać ją do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby sos przyjemnie obkleił makaron, obficie posypać natką pietruszki, doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą (nie żałujcie oliwy) i posypać parmezanem.

Mniam! Smacznego!





























Gondolier ’s Spaghetti
serves 3 -4


Ingredients:
500g spaghetti pasta
7-9 tbsp olive oil
1 onion
2  celery stalks
3 garlic clove
100ml white wine
200g sea food, fish or mixed
1 can pelati tomatoes
1 tbsp capers
1 tbsp sugar
handful of sundried tomatoes
handful of black olives
bunch of flat leaf parsley
black pepper
salt
parmesan or hard cheese
olive oil
Heat olive oil on a large frying pan.
Add chopped garlic, onion and celery. Sautee over medium heat. After few minutes pour in white wine and let it evaporate. Turn down the heat and sautee for another 10 min.Throw in tomatoes, sugar, capers, olives and simmer for 20-30 min.In the meantime cook past following the instruction on the pack. Remember to cook it in a large amount of salted water with a splash of olive oil. What is more important do not overcook it.When the sauce is cooked stir in preferable sea food and wait 5 – 7 min until cooked and tender. Mixed together with cooked pasta adding half glass of remaining water, sprinkle generously with chopped parsley, olive oil and spices.Served with shaved cheese, eat and sing…
Buon appetito!