6 marca 2010

Czwarty weekend - kanapka z flażoletką, boczniakami i jajkiem sadzonym




Kanapka z flażoletką, boczniakami i jajkiem sadzonym

Składniki:

· Chleb żytni (koniecznie z chrupiącą skórką!)
· Fasolka flażoletka
· Boczniaki
· Jaja
· Rukola
· Oliwa z oliwek
· Ząbek czosnku
· Sok z cytryny
· Sól
· Pieprz

Puszkę fasolki odcedziłem i dodałem do niej kilka kropel oliwy i soku z cytryny, posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz. Następnie wszystko rozgniotłem widelcem pozostawiając kawałki całych fasolek. Kromkę chleba skropiłem oliwą i na chwilę włożyłem do rozgrzanego piekarnika. Boczniaki grillowałem na rozgrzanej patelni. Jajko usmażyłem, tak aby żółtko było ścięte na zewnątrz, a płynne w środku.
Na podpieczonej kromce rozsmarowałem pastę z fasoli, ułożyłem boczniaki, rukolę i jajko. Jeszcze tylko kilka kropel oliwy, szczypta soli oraz świeżo zmielony czarny pieprz… Smacznego!!!