17 kwietnia 2010

#8 - Super Buła

Ciabatta z grillowanym kurczakiem, pastą z groszku, awokado

Składniki:

· Ciabatta
· Filet z kurczaka
· Awokado

Marynata do mięsa:

  • · Sos sojowy
  • · Kmin rzymski
  • · Pieprz Cayenne
  • · Papryka słodka
  • · Ocet ryżowy
  • · Oliwa
  • · Czarny pieprz
  • · Estragon
  • · Bazylia

Pasta z groszku:

  • · Groszek zielony (mrożony)
  • Sos miętowy (koniecznie)
  • · Twardy ser
  • · Czosnek
  • · Oliwa
  • · Sok z cytryny
  • · Gałka muszkatołowa
  • · Sól
  • · Pieprz

Wszystkie składniki marynaty połączyłem i włożyłem do niej filety z kurczaka. Im dłużej marynujemy, tym lepiej (najlepiej całą noc).
Groszek ugotowałem, i rozgniotłem widelcem wraz z resztą składników.
Sos miętowy kupiłem gotowy, ale wystarczy zmiksować liście mięty z octem i cukrem.
Kurczaka grillowałem na patelni grillowej.
Ciabattę skropiłem oliwą i podgrzałem w piekarniku.
Jedną połówkę posmarowałem groszkiem, ułożyłem plastry awokado i kurczaka.
Smacznego!

#8 - Buła

Ciabatta z serem Leffond, konfiturą z figi i roszponką

Składniki:

· Ciabatta
· Ser Leffond (ser miękki z porostem pleśni)
· Konfitura z figi z porto
· Roszponka
· Orzeszki pinii
· Oliwa

Przekrojoną ciabattę skropiłem oliwą. Na jedną połówkę ułożyłem ser pokrojony w plasterki i włożyłem do piekarnika.
Orzeszki uprażyłem na patelni.
Kiedy ser się roztopił, posmarowałem go konfiturą, posypałem orzeszkami i ułożyłem roszponkę.
Smacznego!