17 sierpnia 2010

Guinness Courgette and Veal Stew



Cielęcina Duszona z Kabaczkiem w Guinnesie
(4 osoby)

Składniki:
500 g cielęciny (łopatka)
2 kabaczki
6 szalotek
3 marchewki
2 ząbki czosnku
450 ml (1 puszka) Guinnesa
200 ml passaty z pomidorów
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki słodkiej węgierskiej pasty paprykowej
10 listków laurowych
1 łyżka brązowego cukru
1 papryczka chilli
Oliwa z oliwek
Garść grubo zmielonego czarnego pieprzu
Sól

Cielęcinę myjemy, obsuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę o boku 3 cm..
Mięso obsmażamy przez chwilę na rozgrzanej oliwie.
Kabaczki myjemy i kroimy w grube plastry, a później na ćwiartki.
Marchewkę myjemy i kroimy w plasterki.
Szalotki kroimy na pół i podpiekamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczy.
Piwo, przecier pomidorowy, pomidory z puszki, pastę paprykową, posiekane chilli i czosnek oraz cukier mieszamy razem w naczyniu.
Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego przekładamy obsmażoną cielęcinę, pokrojone kabaczki, marchew i podprażone szalotki.
Całość zalewamy płynnym sosem z piwa i pomidorów.
Płyn prawie całkowicie powinien przykryć pozostałe składniki.
Wszystko obsypujemy sporą ilością grubo zmielonego pieprzu i pomiędzy składniki wkładamy listki laurowe.
Naczynie przykrywamy przykrywką lub zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170C.
Pieczemy przez ok. 2 – 2,5 godziny.
W połowie pieczenia zdejmujemy przykrywkę lub folię, aby płyn częściowo odparował.
Upieczone, a właściwie uduszone mięso powinno być kruche, warzywa miękkie, a sos aromatyczny i słodkawo ostry z wyczuwalną goryczką piwa i listka laurowego.
Smacznego!