7 listopada 2010

Bevette al Burro e Salvia con Salmone Affumicato



Bevette al Burro e Salvia con Salmone Affumicato
(4 porcje)

Składniki:
500g makaronu bevette (spłaszczone spaghetti)
50g masła
100ml oliwy z oliwek
Ok. 10-15 listków szałwii
200ml śmietanki 30%
1 ząbek czosnku
200g wędzonego łososia (możliwie dziki łosoś)
Młotkowany pieprz czarny
Sok z jednej limonki
Sól morska
Parmezan

Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozpuść masło z oliwą i dodaj listki szałwii. Pozwól im się chwilę podsmażyć ok. 2 min.
Dodaj bardzo drobno posiekany czosnek.
Wlej śmietanę, dodaj sok z limonki i sól. Gotuj przez chwilę, aż płyn się lekko zagęści.
Odcedzony makaron przełóż na patelnię z sosem. Wymieszaj razem, tak aby sos oblepił makaron i wykładaj na talerze.
Makaron obłóż rozdrobnionym łososiem i hojnie posyp potłuczonym pieprzem czarnym.
Danie oprósz parmezanem, skrop oliwą i … . Smacznego!!!


Pizza Napoli



Pizza by Tomasz

Ciasto:
(2 pizze od średnicy 28cm lub jedna bardzo duża)
500g mąki pszennej
50g drożdży
400ml wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól

Sos:
100g przecieru pomidorowego lub *koncentratu 100%
Mały ząbek czosnku
Sól
1 łyżeczka cukru
Szczypta suszonego oregano, bazylii i tymianku
Pieprz czarny

Dodatki:
200g Mozzarelli
Salami milanese (szynkia włoska)
300g świeżego szpinaku (Rukola)

Mąka przesiać lub nie przesiewać do miski. Dodać sól
Drożdże wymieszać z wodą i cukrem. Przelać do mąki.
Wlać oliwę.
Łyżką wymieszać ciasto i kiedy składniki połączą się (ciasto będzie dość luźne), przełożyć na stolnicę oprószoną mąką.
Wyrabiać ciasto, do momentu kiedy zacznie odchodzić od dłoni, ale nie będzie zbitą kulą. Ciasto powinno być w miarę luźne i puszyste.
Zagniecione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40min., aż podwoi swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrasta mamy czas na przygotowanie sosu i ulubionych dodatków.
Przecier wymieszać z wodą, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawy.
Pokroić mozzarellę.
Szpinak umyć i włożyć do garnka. Odparuje z niego woda.
Piekarnik rozgrzać do 250C.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść powtórnie. W tej chwili ciasto powinno być puszyste ale i sprężyste.
Przy użyciu wałka lub dłoni lub podrzucając uformować placek na spód pizzy i rozłożyć je na blaszce.
Zostawić na kolejne 10-15 min.
Ciasto posmarować sosem, obłożyć plastrami mozzarelli, salami i szpinakiem.
***Dodatków nigdy nie może być zbyt dużo ponieważ pizza nie wyrośnie.
Pieczemy ok. 15-20min. zawsze w temp. 250C.
Serwujemy w towarzystwie świeżo mielonego pieprzu czarnego, parmezanu, oliwy z oliwek i butelce lekkie wina czerwonego.
Z dedykacją dla wszystkich pizza-żerców!!!
BUON APETITO!!!

* jeśli używacie koncentratu należy go rozrobić z wodą, ok. 150ml wody
* jeśli będzie to pizza z szynką włoską i rukolą to polecam, aby dodatki ułożyć na pizzy po jej upieczeniu.