28 marca 2010

Szósty weekend - świdry z fasolką, koprem włoskim i dressingiem miodowo makowym


Składniki:

· Świdry giganty
· Fasolka szparagowa (świeża)
· Koper włoski
· Parmezan
· Świeża bazylia
· Oliwa z oliwek
· Ocet balsamiczny

Dressing miodowo makowy

Składniki:

· Czosnek
· Szalotka
· Oliwa z oliwek
· Olej roślinny
· Sok z limonki
· Miód
· Musztarda gruboziarnista
· Sól

Makaron i fasolkę ugotowałem al dente i zahartowałem zimną wodą. Koper włoski pociąłem na cienkie plastry i chwilę podsmażyłem na oliwie, po czym chlusnąłem na patelnię ocet i pozwoliłem mu odparować.
Dressing: wszystkie składniki wrzuciłem do blendera i zmiksowałem. Pożądany smak jest wyraźnie słodko kwaśny z wyczuwalnym czosnkiem.
Wszystkie składniki wymieszałem, a na koniec oprószyłem wiórkami parmezanu i listkami bazylii. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz