18 kwietnia 2010

#8 - Kluchy, klusie, kluseczkie...

Tagliatelle jajeczne w sosie szafranowym z chrupkami coppa

Składniki:

Tagliatelle jajeczne
Bulion drobiowy
Śmietana
Szafran
Coppa (włoski baleron dojrzewający)
Oliwa
Orzeszki pinii
Twardy ser
Pieprz

Plasterki coppa wytopiłem na rozgrzanej patelni.
Orzeszki uprażyłem na patelni.
Do bulionu dodałem szczyptę szafranu (dosyć sporą, uwielbiam go i świetnie pasuje do wszystkiego, co jajeczne, co włoskie, co makaron, muszę zwolnić). Pozostawiłem na ogniu, aż płyn zmniejszył swoją objętości i zagęścił się.
Makaron gotowałem wg instrukcji, a ponieważ były to wysokiej jakości włoskie tagliatelle, zajęło to całe 3 minuty.
Odcedzony makaron dodałem do zagęszczonego sosu i dolałem odrobinę (dość dużą) oliwy.
Przełożyłem na talerz, obsypałem orzeszkami, serem i ułożyłem chrupiącą coppa(ę).
Tak proste i tak Smacznego!

Kilka tych weekendów już było... W dalszym ciągu kontynuuję, sprawia mi to ogromną radość i satysfakcję! Smuci zaś fakt, że oddźwięku brak. Nie przestaję mimo wszystko! Smacznego!

4 komentarze:

  1. pysznie pasuje do tego talerza w paski!

    OdpowiedzUsuń
  2. na bank pyszne:)z rak/talerza mistrza zawsze najlepsze, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda BOSKO!!!
    Tomek - marnujesz sie!

    OdpowiedzUsuń