28 kwietnia 2010

Pork sirloin with kohlrabi gratin and red wine figs


Grillowane polędwiczki wieprzowe z kalarepą gratin i sosem figowym

Składniki:
· Polędwica wieprzowa
· Kalarepa
· Parmezan
· Cebula czerwona
· Oliwa truflowa
· Sól
· Pieprz

Sos figowy

Składniki:
· Figi suszone
· Wino czerwone
· Ocet winny
· Bulion mięsny
· Masło
· Cukier trzcinowy
· Tabasco
· Sól
· Pieprz

Figi pokroiłem na plastry i razem z winem, odrobiną octu, bulionem i szczyptą cukru gotowałem na wolnym ogniu, czekając aż płyn się zredukuje.
Polędwicę pokroiłem na plastry, lekko rozbiłem nożem, skropiłem oliwą i oprószyłem grubo zmielonym pieprzem.
Obraną kalarepkę delikatnie podgotowałem w wodzie, a kolejno pokroiłem w plastry. Każdy nich posypałem parmezanem i ułożyłem na blaszce wysmarowanej masłem.
Cebulki czerwone obrałem, pokroiłem na ósemki i ułożyłem razem z kalarepą.
Piekłem w temp. ok. 15 min. w temp. 170C, aż parmezan, na wierzchu kalarepki, zrobił się rumiany.
Plastry polędwicy grillowałem na patelni po ok.4 minuty z każdej strony. Na koniec doprawiłem solą.
Kiedy płyn w sosie odparował dodałem łyżkę masła, aby go zagęścić.
Plastry kalarepy ułożyłem piętrowo na talerzu. Na samej górze położyłem polędwiczki i upieczoną cebulkę. Całość oblałem aromatycznym sosem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz