
Smażony cypryjski ser halloumi z konfiturą z gruszek
Składniki:
Kostka cypryjskiego sera halloumi
Oliwa z oliwek
Konfitura:
2 duże gruszki
1 szklanka wody
4 łyżek białego octu winnego
2 łyżki cukru
3 goździki
Szczypta pieprzu białego

Przygotowanie konfitury zacznij od pokrojenia w drobną kostkę obranych gruszek. Następnie przełóż je do garnka i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Gotuj do momentu, aż gruszki się rozpadną, a cały płyn odparuje.
Ser pokrój w plastry i kiedy osiągną temperaturę pokojową smaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Ser już po ok. 2-3 minutach smażenia z każdej strony jest gotowy.
Serwuj ze schłodzoną konfiturą.
Usmażony halloumi jest sprężysty i słony, dlatego idealnie komponuje się ze słodko-kwaśną gruszką. Dla urozmaicenia potrawy można ją podać z roladkami z gruszki, rukoli i szynki parmeńskiej.
Smacznego!

Fried halloumi cheese with pears marmalade
Ingredients:
Cypriot halloumi cheese
Olive oil
Marmalade:
2 large pears
1 cup of water
4 spoons of white wine vinegar
2 spoons of sugar
3 cloves
Pinch of white pepper
Peel and dice the pears. Put them into a pan with all the ingredients. Cook it untill all the liquid is reduced and pears are mashed.
Slice the cheese and once it gets a room temperature fry it on a little amount of olive oil. After about 3 minutes of frying on each side it is ready.
Serve it with chilled marmalade.
Enjoy!
to musiał być niezwykle wykwintny wieczór
OdpowiedzUsuńAleż to pięknie wygląda! Uwielbiam ser haloumi. Pasuje do gruszek. Bardzo mi się podoba aranżacja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Paniom :) Nieskromnie przyznam, że jestem bardzo zadowolony z zdjęć, które w moim przypadku są największym wyzwaniem!
OdpowiedzUsuńniesamowite połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńTomasz, a gdzie Ty ten ser kupujesz, hę? Piękne zdjęcia, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo właśnie!! Skąd wziąć ten ser?
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis! Widzialam ten ser na polce w sklepie (dokladnie w Realu) i zastanawialam sie wlasnie co z niego przygotowac. Widzialam jakis przepis u Nigelli ale Twoj brzmi i wyglada przepysznie. Na pewno wkrotce sie skusze :)
OdpowiedzUsuńMoi Drodzy, dziękuję Wam za komentarze i już wyjaśniam, że serek jest dostępny w Kuchniach Świata :)
OdpowiedzUsuńKurczę,
OdpowiedzUsuńserka halloumi jeszcze nie jadłam, a z chęcią bym spróbowała;)
Pozdrawiam