9 grudnia 2010
Living in Hi-Colors
Krem z zielonego groszku jako baza do innych kremów i sprawdzian Waszej fantazji!
Baza:
2-3 łodygi selera naciowego
2 cebule czerwone
Oliwa z oliwek
150ml białego wina
2 listki laurowe
Dodatki:
500g mrożonego groszku zielonego
Ok. 600ml wody
2 garści listków zielonego szpinaku (opcjonalnie)
100g sera pleśniowego np. Lazur
Biały pieprz
Gałka muszkatołowa
Sól
Szczypta cukru
Kilka kropel octu winnego
Podanie:
Oliwa truflowa
Np. płatki łososia wędzonego
Posiekany seler, cebulę i listki laurowe przesmażamy na rozgrzanej oliwie, podlewamy winem i pozwalamy mu lekko odparować.
Warzywa zalewamy wodą, dodajemy groszek, przyprawy i gotujemy bez przykrycia przez ok. 15min. Dodajemy ser, rozpuszczamy go w zupie.
Całość miksujemy i teraz zależy od Was jaką konsystencję preferujecie. Zawsze będzie łatwiej dolać więcej płynu niż go ująć.
Po zmiksowaniu zupę przestawiamy na gaz i chwilę gotujemy.
Jeśli będzie zbyt rzadka to gotujemy chwilę dłużej na małym ogniu aby płyn odparował.
Kolejnego dnia zupa będzie zawsze gęstsza.
Przed podaniem zupę można skropić oliwą truflową i udekorować płatkami wędzonego łososia.
Smacznego!
*** Zamiast groszku i sera wypróbuj:
Kalafior i kmin rzymski
Pory i ziemniaki
Pomidory i mascarpone
Grzyby z tabasco
Kukurydzę z kolendrą i serem cheddar
Marchew z pomarańczą i świeżym imbirem
Pea soup as a base for cream soups
Base:
2-3 celery stalks
2 red onion
Olive oil
150ml white wine
2 bay leaves
Ingredients:
500g frozen pea
600ml water
2 handful of baby spinach (optionally)
100g blue cheese
White pepper
Nutmeg
Salt
Pich of sugar
Splash of white wine vinegar
Serving:
Truffle oil
Smoked salmon
Chopped celery, onion and bay leaves stir fry quickly on olive oil and pour wine into it. Let it slightly reduce.
Vegetables cover with water, add frozen pea, spices and cook for about 15 min. Add blue cheese and wait untill it melts.
Blend it and decide what consistency do you prefer. It is always easier to add some liquid than take it off.
Blended soup put back on fire for another 10 min.
Before serving decorate the soup with few drops of olive oil and smoked salmon.
Enjoy!!!
*** Instead of pea and blue cheese try:
Cauliflower and cumin
Leeks and potatoes
Tomatoes and mascarpone
Mushrooms and tabasco
Sweet corn with coriander and cheddar
Carrots with oranges and ginger
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Madchester!! Happy Mondays, stone roses, hacienda, rave, golden life, imtm, bielizna...chyba za bardzo popuscilem wodze fantazji hehe, a zupka? pycha!
OdpowiedzUsuńArku i bardzo dobrze!!! Takiego obrotu sprawy się nie spodziewałem! :) Niestety, moje hi colors trochę wypłowiały na bloggerze. Rave, fluoro, neon, '80's, chicago house and acid house :D
OdpowiedzUsuńma piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńudanego weekendu!
dziękuję Paula i wzajemnie!
OdpowiedzUsuń