10 kwietnia 2010

#7 - Indyk arachidowy z tasiemkami ryżowymi


Kolejny długo wyczekiwany, pracowity i bardzo smaczny weekend! Dużo akcentów orientalnych, ale w nowych odsłonach. Gwiazdą tego weekendu były grzyby poku, które wg tradycji zapewniają zdrowie i długowieczność. Wyszło całkiem nieźle?!

Indyk arachidowy z tasiemkami ryżowymi, groszkiem cukrowym, marchwią i dressingiem orzechowym

Składniki:

· Filet z indyka
· Makaron ryżowy (wstążki)
· Groszek cukrowy
· Marchew
· Orzeszki ziemne (świeżo łuskane :)

Dressing:

· Przecier z orzeszków ziemnych – mój jest 100% EKO :) - szaleństwo! (może być masło orzechowe)
· Cytryna
· Oliwa
· Chilli w proszku lub suszone
· Kminek
· Sól

Marynata do mięsa:

· Przecier z orzeszków ziemnych (może być masło orzechowe)
· Sos sojowy
· Ocet ryżowy
· Oliwa
· Szczypta chilli w proszku
· Sól

Połączyłem wszystkie składniki marynaty (wyszła dość gęsta) i wymieszałem je z plastrami indyka. Marynowałem przez ok. 3 godz. Następnie grillowałem na patelni, do momentu kiedy mięso było złociste z wierzchu, a soczyste w środku (jak zawsze). Zajęło to ok. 8-10 min.
Groszek zblanszowałem tzn. wrzuciłem na wrzątek na ok. 1 min. po czym odcedziłem i przelałem zimna wodą.
Marchewkę pokroiłem w ‘gwizdki’ tzn. cieniutkie, ukośne pół plasterki.
Orzeszki łuskałem J.
Składniki marynaty połączyłem ze sobą.
Makaron przygotowałem wg instrukcji na opakowaniu i zahartowałem zimną wodą.
Indyka pokroiłem w plasterki i wymieszałem z resztą składników. Polałem sosem. Mniam mniam! Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jaka piękna ta skórka na mięsku...
    ja chcę to zjeśc!!!
    TERAZ!!

    OdpowiedzUsuń