7 listopada 2010

Bevette al Burro e Salvia con Salmone Affumicato



Bevette al Burro e Salvia con Salmone Affumicato
(4 porcje)

Składniki:
500g makaronu bevette (spłaszczone spaghetti)
50g masła
100ml oliwy z oliwek
Ok. 10-15 listków szałwii
200ml śmietanki 30%
1 ząbek czosnku
200g wędzonego łososia (możliwie dziki łosoś)
Młotkowany pieprz czarny
Sok z jednej limonki
Sól morska
Parmezan

Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozpuść masło z oliwą i dodaj listki szałwii. Pozwól im się chwilę podsmażyć ok. 2 min.
Dodaj bardzo drobno posiekany czosnek.
Wlej śmietanę, dodaj sok z limonki i sól. Gotuj przez chwilę, aż płyn się lekko zagęści.
Odcedzony makaron przełóż na patelnię z sosem. Wymieszaj razem, tak aby sos oblepił makaron i wykładaj na talerze.
Makaron obłóż rozdrobnionym łososiem i hojnie posyp potłuczonym pieprzem czarnym.
Danie oprósz parmezanem, skrop oliwą i … . Smacznego!!!


5 komentarzy:

  1. Dziękuję Beatko :) widziałem urywki Waszych zdjęć z festiwalu we Francji, tak?! To chyba ogromny sukces?! Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaaaam!!! Przepiękne!
    Planuję to siama podac rodzinie w ten weekend. Mistrzu trzymaj kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  3. I oto chodzi! Ciasto na pizzę już w drodze :) Dziękuję ślicznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki makaron to jest COS! Robilam kiedys podobny ale bez dodatku szalwii. Koniecznie musze wyprobowac Twoja wersje :)

    OdpowiedzUsuń