9 lutego 2011

HAPPY ANNIVERSARY (sloppy joe)

Pierwsze urodziny weekendwkuchni, świętujemy objadając się kanadyjskim klasykiem ‘sloppy joe’ należącym do rodziny kanapek spod znaku ‘sliders’ czyli wszystko wypada, ślizga się i jest bałagan!!!
Zagryzamy ziemniaczkami pieczonymi z rozmarynem, a posiłek kończymy gorącym fondant czekoladowym.
Tak minął pierwszy rok…



autor: tskorupa (kredki akwarelowe+cieńkopis)

Sloppy Joe
(ok. 4 porcje)

Składniki:
4 bułki z sezamem (mogą być hamburgerowe, kajzerki, ciabatty lub Wasze ulubione)
500g mielonego mięsa z indyka lub wołowiny (w wersji bezmięsnej tofu, soja bądź np. ciecierzyca)
1 duża cebula czerwona
1 ząbek czosnku
Duża papryka zielona
1 łodyżka selera naciowego
Puszka pomidorów
Mała puszka przecieru pomidorowego
Ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia
Listek laurowy
Ok. 6 łyżek syropu klonowego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Szczypta pieprzu Cayenne
Duża szczypta suszonego tymianku
Pieprz czarny
Sól
Natka pietruszki
Kolendra
Masło do posmarowania bułek

*opcjonalnie starty cheddar lub polski ser

Na rozgrzanej oliwie podsmaż mięso, mieszaj i rozdzielaj powstające grudki. Kiedy mięso się zrumieni (po ok. 15 minutach), na patelnię dodaj posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojone seler naciowy oraz paprykę. Dodaj wszystkie przyprawy i smaż razem przez ok. 15 min. następnie dodaj pomidory, wymieszaj i duś pod przykryciem przez kolejne 15-20min.
Bułki przekrój i posmaruj masłem. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 5 min, aż pieczywo się zarumieni. Na podgrzaną bułkę wyłóż mięso wraz sosem, obficie obsyp pietruszką i kolendrą oraz startym serem. Szybka i pożywna kanapka, rodem z Kanady, jest już gotowa 

W wersji wegetariańskiej, zamiast mięsa podsmażamy drobno pokrojone tofu, ugotowaną ciecierzycę lub soję (będzie jeszcze smaczniej!!!).

Sloppy Joe
(ok. 4 portions)

Ingredients:
4 sesame buns (or burger rolls or ciabatta bread)
500g minced turkey or beef meat (in vegetarian option use chopped tofu or chickpeas)
1 large red onion
1 garlic clove
Large green bell pepper
1 celery stalks
Canned tomatoes
2 tbsp tomato puree
5-6 tbsp olive oil
Bay leaf
6 tbsp maple syrop
1 tsp cumin
1 sweet paprika
Pinch of Cayenne pepper
Pinch of dried thyme
Black pepper
Salt
Flat leaf parsley
coriander
Butter

*cheddar cheese

Pour oil onto preheated pan and fry meat for about 15 min. Add chopped onion, garlic, celery and bell pepper. Season with all above listed spices. Stir fry for another 10-15 mintues and add both chopped tomatoes and puree. Simmer for about 20 min.
Half the bread and butter it. Put it in preheated oven for 5 minutes till it gets lightly gold. Meat with sauce serve on bread richly sprinkled with coriander, parsley leaves cheese, and covered with another slice.
In vegetarian option instead of meat please try to stir fry tofu or precooked chickpeas.

6 komentarzy:

  1. Wszystkiego dobrego z okazji rocznicy. :) Grafika bardzo udana. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takim muffinem to ja się z okazji tej rocznicy poczęstuję :) oby tak dalej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję ci 1 roku. Ja sama obchodziłam nie dawno roczkowanie "przypraw mnie". Zatem życzę Tobie dużo kreatywności i wytrwałości. A także zgłębiania coraz to nowych tajników kulinarnych.
    Pozdrawiam serdecznie
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Drogie Panie, dziękuję za ciepłe słowa!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Życzę kolejnych obfitych! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh, jestem nieco spozniona, wybacz... :/

    Kolejnych, rownie apetycznych urodzin zatem!

    Pozdrawiam Tomku :)

    OdpowiedzUsuń