Noc. W kuchni była tylko mąka, drożdże, Pesto, ser pleśniowy, marmolada pomarańczowa i masło.
Z dwóch pierwszych upiekłem ‘pizzę’. Resztę ciasta posmarowałem marmoladą i obłożyłem masłem (odezwała się moja alchemicka cząstka). Kiedy kolejnego dnia rozkroiłem chlebek, krzyknąłem „ale czad!”.
A po małych modyfikacjach:
Chlebek z czekoladą i pekanami(2 bochenki)
Ciasto (ciasto na pizzę + masło)
Składniki:
500g mąki
300ml wody (lub 150ml mleka i 150ml wody)
50g drożdży (świeżych)
Szczypta szafranu
Łyżka cukru
Łyżeczka soli
40g masła (na każdy chlebek)
olej roślinny do nasmarowania blachy
jajko i odrobina mleka do posmarowania chlebków
mak, sezam, czarnuszka do dekoracji
Dodatki:
I. Garść orzechów pekan (grubo pokrojonych)
Ok. 9 czekoladek HERSHEY’S lub tyle samo kostek dowolnej czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej)
*** kilka moreli suszonych
II. Dowolny ser pleśniowy np. (brie, camembert, Saint Andre, reblochon)… ok. 50g
Garść oliwek
Świeży rozmaryn
Ciasto zagniatamy dokładnie tak, jak przy przygotowaniu pizzy.
Drożdże kruszymy i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy szafran, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min. (drożdże zaczynają pracować).
Mąkę wsypujemy do miski, solimy.
Wlewamy zaczyn z drożdży i mieszamy przez chwilę łyżką, aż składniki się połączą (wystarczy kilka ruchów łyżką i już powstaje gęste ciasto).
Ciasto przekładamy na stolnicę, wysypaną mąką i energicznie zagniatamy, podsypując niewielką ilością mąki, do momentu aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodzić od dłoni.
Tak zagniecione ciasto przekładamy do czystego naczynia, wysmarowanego odrobiną oleju lub oliwy, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przez ok. 40min.
Kiedy ciasto wyrasta, można przygotować dodatki.
Orzechy i czekoladki wystarczy grubo przesiekać.
(W drugiej wersji, ser pokroić na niewielkie kawałki, oliwki przekroić na pół i przygotować listki rozmarynu).
Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do temp. 220C.
Wyrośnięte ciasto, podzielić na dwie połowy. Ciasto wystarczy, krótko zagnieść i rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5-0,8 cm.
Na rozwałkowanym cieście rozsypujemy dodatki, dokładnie w taki sposób, jakbyśmy piekli pizzę.
Najważniejsze, aby na cieście rozłożyć kawałeczki masła, jeśli tego nie zrobimy powstanie nam klasyczna pizza lub calzone, aby ciasto wyrosło jak rogaliki lub bułeczki.
Ciasto zwijamy jak roladę i zakręcamy jak muszlę lub rogalik. Przekładamy na natłuszczoną blachę, smarujemy z wierzchu jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i obsypujemy np. makiem lub sezamem.
Wkładamy do piekarnika na ok. 40-50min.
W połowie pieczenia warto włączyć dolną grzałkę piekarnika i kontrolować chlebek.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.
Pamiętajcie, aby chlebek zupełnie ostygł przed podaniem!!!
Można użyć dowolnych dodatków słonych i słodkich np. oliwki, pomidory suszone, pesto, cebula, pieczarki, kukurydza itp. - dowolnie od upodobań i fantazji (dodatki nie mogą być zbyt mokre).
Smacznego!!!
***Proponuję, aby z połowy ciasta upiec pizzę, a drugą wykorzystać na chlebek.
Hershey’s Kisses Chocolates and Pecan Bread
It was a night. At the kitchen there was nothing but flour, yeast, Orange marmalade and butter. From the two first I baked a ‘pizza’. On the dough that was left I put some marmalade and diced butter. The next day after coming back from work I cut a slice of the bread and shouted: “holly @%$*!”
Dough (as for pizza dough + butter)
Ingredients:
500g wheat flour
300ml water (or 150ml milk and 150ml water)
50g fresh yeast
Pinch of saffron
Tbsp of sugar
Tsp of salt
40g butter for each loaf
Vegetable oil
Egg and milk to brush the bread
Poppy seed Or sesame for decoration
Addings:
I. handful of roughly chopped pecan nuts
About 10 HERSHEY’S chocolates roughly chopped or any other chocolate
II. 50g Saint Andre soft cheese or brie or camembert
Handful of olives
Fresh rosemary
Knead a dough as for a pizza.
Once it is ready divide it into two pieces.
Each of it roll out to about 5mm thickness.
Top it with adding and diced butter just like you do for a pizza.
Now roll it like a strudel and bring it ends together into middle.
Brush it with egg beaten with milk and place on a baking tray brushed with oil.
Bake in an oven preheated to 200C for about 40-50 min.
Let it cool down completely in an ambient temperature.
You could also add any of your favourite addings such as sundried tomatoes, basil pesto, dried fruits and nuts or anything that is rather dry.
Enjoy!!!
PS. I suggest to use that recipe anytime when you make a pizza. Take half of a dough for pizza and the second one to bake a bread.
D. merci pour Hershey’s. Bisous bisous!!!
Tomaszu! Zawróciłeś mi w głowie tymi przepisami! Co za piękne zdjęcie! Co za przyjemność patrzeć na nie - rozkoszą mu być ich smakowanie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wiosenne:)
Tomku,
OdpowiedzUsuńpewnie nie uwierzysz, ale dzisiaj o Tobie myslalem...zastanawialem sie co porabiasz bo chyba dawno nic nie wrzucales. Chciallem nawet jakiegos maila w tej sprawie skreslic ;) ale sam jestem bardzo bardzo busy hehe. Swietne dania i przepiekne zdjecia. Pozdro !
Aniu, Arku - Dziękuję za Wasze komentarze! Była chwila przerwy to prawda, ale nowy sezon czas zacząć :)
OdpowiedzUsuńGorąco Was pozdrawiam!!!
Tomasz -
OdpowiedzUsuńIncredible! Who would have thought that such an amazingly creative dish could come from a little present from Canada!
Bienvenue!
D
fajne kształty >:}
OdpowiedzUsuńTomku, widzę, że mój meil poskutkował i jest nowość :D Super! A chleb pierwej sort. Nie pogardziłabym skosztowaniem takiego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Ania
pomogło pomogło, smacznego :)
OdpowiedzUsuńNie wiem jak to sie stalo, ze przegapilam Twoj wpis? Cudowny chlebek. Wiecej nie napisze bo brak mi slow :) A zdjecia...rewelacja :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
No faktycznie, niezly czad :D Pieknie wyglada, a smak moge sobie wyobrazic...
OdpowiedzUsuńAle najwiekszy czad, to twoje zdjecia :)
Pozdrawiam :)