7 maja 2011

asparagtabuleh



Popularna na całym Bliskim Wschodzi. W jednych krajach przygotowuje się ją z kus kus'em, a w innych z kaszką burghul (kasza pszeniczna). W moim wydaniu, użyłem kaszy pęczak i oczywiście hit sezonu – szparagi! Szczypta cynamonu wnosi pożądane nuty orientu… Koniecznie garście pietruszki, dużo dużo dużo!



Tabuleh ze szparagami

Składniki:
3 pęczki natki pietruszki
1 pęczek zielonych szparagów (ok. 15-20)
Kilka pomidorków koktajlowych
½ małej cebuli czerwonej
Kasza pęczak (ok. 1 szklanki ugotowanej kaszy)
Oliwa z oliwek
Sok z 1 cytryny
Szczypta cynamonu
Pieprz czarny
Sól

Kaszę należy ugotować wg przepisy na opakowaniu i ostudzić (niech będzie sypka i lekko al.’dente).
Szparagi obrać jeśli trzeba i zblanszować we wrzątku lub jeśli są naprawdę bardzo młode, możemy je ugrillować na patelni z dodatkiem oliwy i np. octu balsamicznego. Pokrój w większe kawałki.
Natkę i cebulę dość drobno posiekać, a pomidorki przepołowić.
Wszystko razem wymieszać, zalać porządną dawką oliwy, skropić sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz do smaku. Koniecznie dodajcie szczyptę cynamonu, który wzbogaci końcowy efekt. Ja, podawałem tabule ze słodkim, kruchym ciastem ze szparagami i suszonymi pomidorami, ale o tym już wkrótce…
Smacznego!!!



Asparagus Tabuleh

Ingredients:
3 bunches of flat leaf parsley
1 bunch of green asparagus (about 15-20)
Few cherry tomatoes
½ of small red onion
1 cup of cooked pearl barley
Olive oil
Juice of one lemon
Pinch of cinnamon
Black pepper
Salt

Cook pearl barley as advised on its pack.
Peel asparagus if they need it as long as you use really young and thin ones so you could grill it on a grilling pan. Cut them roughly.
Chop flat leaf parsley and onion. Half tomatoes.
Mix it all together, add a generous amount of olive oil, lemon juice, salt and pepper. Don’t forget about cinnamon. It adds really nice flavor tunes. I served my tabuleh with asparagus and tomato sweet cake. We’ll talk about it…
Enjoy!!!


1 komentarz: