11 grudnia 2011

Świąteczne Życzenia [Christmas Greetings]



Świąteczne Ciasteczka

(ok. 40 średnich ciasteczek , w zależności od wielkości foremek)

Składniki:

3 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
Kostka masła
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany

1. Wymieszaj proszek do pieczenia ze śmietaną.
2. W dużej misce połącz ze sobą masło z cukrem, dodaj żółtka, mąkę oraz wcześniej wymieszany proszek ze śmietaną.
3. Zagnieć ciasto i pokrój na 4 kawałki, zawiń w folię spożywczą i pozostaw ciasto na 1 godzinę w lodówce.
4. Piekarnik nagrzej do temp. 1800C (piekarnik z termo obiegiem)
5. Wyjmuj ciasto po kawałkach w miarę przygotowywania kolejnej porcji, rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, na grubość ok. 6-7mm i wycinaj foremkami ciasteczka.
6. Zrób w ciasteczkach małe dziurki, jeśli chcesz je powiesić na choince.
7. Układaj je na blaszce wyłożonej pergaminem.
8. Piecz przez 10-15 minut (aż się zarumienią)
9. Wystudź i baw się dekorowaniem : )
10. Smacznych i Wesołych Świąt!!!

***Do dekoracji użyto : http://allegro.pl/wilton-proszek-bezowy-substytut-bialka-03-704-i1968553998.html, barwniki spożywcze firmy Wilton.

***Mogą to być oczywiście wszystkie inne lukry i ozdoby dostępne w polskich sklepach w zależności od fantazji wykonującego.

*** Smak ciasteczek można wzbogacić o dodatki takie jakie: skórka pomarańczowa lub skórka cytrynowa albo przyprawy korzenne, czy szafran dodając je do ciasta podczas zagniatania.

*** Gorąco dziękuję Ani za przepis, pomoc w realizacji materiału oraz przesmacznie spędzony czas!










Christmas Cookies

(makes 40)

Ingredients:

3 cup flour
¾ cup sugar
200g butter
4 egg’s yolks
2 tsp baking powder
2 tbsp cream

1. Mix together cream and baking powder.
2. Using a spoon cream butter and sugar together in a large bowl, add the yolks, stir in the flour and the cream with baking powder.
3. Knead a dough and divide it into 4 portion, wrap it in clingfilm and chill for 1 hour in the fridge.
4. Preheat oven to 1800C, using a fan option.
5. Roll out the dough on a floured surface and stamp out shapes using cookies cutters. If you want to hang the cookies on a Christmas tree, make a small hole in each one.
6. Place them on baking tray linen with a baking paper.
7. Bake for 10-15 minutes untill get lightly golden.
8. Cool them completely and start them decorating up to your fantasy!
9. Merry Christmas!!!

*** All the Wilton’s products were used for decorations which can be easily replaced with others available on the market.

*** The cookies can be flavored with orange’s or lemon’s zest, root spices or saffron when added to dough whilst kneading .




5 komentarzy:

  1. ale fantazyjnie kolorowo u Ciebie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie taką kuchnię lubię : )

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za odwiedziny i komentarz oraz życzę Wesołych i Fantazyjnie Kolorowych Świąt wraz z Nowym Rokiem!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za zyczenia. U mnie również pierniczkowo i lukrowo. Obecnie w użyciu lukier niebieski i też zabarwiony Wiltonem.
    Pięknie u Ciebie!
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Spokojnych i przepysznych Swiat!!

    OdpowiedzUsuń