31 stycznia 2012

Pustynne Noce [Desert Nights]


Arabski Ryż Pilaff

Składniki:
3-4 porcje

200g ryżu (najlepiej Basmati)
400ml wody
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
½ łyżeczki tymianku
¼ łyżeczki szafranu
Skórka otarta z jednej pomarańczy
2 garści suszonej żurawiny
2 garści prażonych orzeszków pinii
1 pęczek natki pietruszki
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek ( 4-5 łyżek lub tyle samo klarowanego masła)

Ryż należy opłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta od nadmiaru skrobi. Można trzykrotnie płukać ryż w misce z zimną wodą.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Olej nagrzać w garnku o grubym dnie, przełożyć cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy wraz ze skórką pomarańczy.
Smażyć na wolnym ogniu mieszając przez ok. 5 min.
Kiedy cebula się zeszkli dodać ryż i podsmażać ok. 3 min. mieszając, aż ziarenka ryżu pokryje tłuszcz.
Wlać wodę, dodać szczyptę soli i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 – 20min. Ryżu nie mieszać, ponieważ straci sypkość.
Żurawinę pokroić. Orzeszki uprażyć na suchej patelni przez 3-4 min. mieszając. Natkę drobno posiekać.
Zakręcić ogień i dodać pozostałe dodatki. Ponownie przykryć i odczekać 10-15 min.
Całość przyprawić solą i pieprzem, a następnie delikatnie wymieszać.
Jest to idealny dodatek do mięs lub np. falafela. Podawać z jogurtem.
Smacznego!

***Dodatki mogą być naprawdę dowolne. Metoda ta polega na obsmażaniu ryżu przed gotowaniem, co zapewnia jego sypkość!
*** Jak zwykle zachęcam do eksperymentów : )



Arabic Style Pilaf Rice

Ingredients:
serves 3-4

200g Basmati rice
400ml water
1 large onion
1 clove of garlic
1 tsp cumin
½ tsp thyme
¼ tsp saffron
1 tbsp orange zest
2 handful dried cranberries
2 handful roasted pine nuts
1 bunch of flat parsley leaves
Salt
Pepper
Olive oil ( 4-5 tbsp or ghee butter)

Wash the rice under cold water or in a large bowl.
Finely chop onion and garlic.
In a pot or large sauté pan heat the oil or butter over a medium heat.
Onion, garlic, spieces as well as orange zest transfer to the pot and sauté for 5 min stirring.
Now add the rice and stir it for 3 min until all rice grains coasted with oil.
Pour in water and cook for 15-20 min over small heat covered and without stirring.
Roughly cut the cranberries, roast the pine nuts and chop the parsley leaves.
Turn off heat under rice and add the rest of ingredients.
Cover it back and leave for 10-15 min.
Mix it gently and serve as a side dish with meats or falafels.
Salt and pepper to taste.
Enjoy!

4 komentarze:

  1. Ależ piękny ryż! Zakochałam się w zdjęciach, daniu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekne zdjecia Tomku :) A deser bardzo aromatyczny. Kumin to moja wielka milosc :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miłe komentarze!

    Drogie Panie, naprawdę smaczne, polecam!

    Majko, nie rozpatrywałem tego dania jako deseru, ale jak widać, można : )

    OdpowiedzUsuń