2 stycznia 2011
Za kulisami
Sylwester 2010
Petit Foundee
Pizza po polsku
Gatecrasher czyli boczek pieczony w karmelu
Kurczak z Barbados
Barszcz ukraiński
Deska łakoci
Petit Foundee
Składniki:
Camembert w drewnianym pudełku
50ml wina białego
Ząbek czosnku
Gałka muszkatołowa
Pieprz biały
Do podania:
Paluszki Grissini
Szynka dojrzewająca
Bagietka
Tacos
Konfitura z żurawin
Jabłko
Na środku sera wytnij kawałek miąższu. W zagłębienie wlej wino, wbij ząbek czosnku, dodaj przyprawy i przykryj wyciętym kawałkiem. Ser piecz przez ok. 15-20min w temp. 150C. Gotowy ser jest całkowicie roztopiony wewnątrz. Zaproponowane dodatki maczamy w serze i żurawinie.
Gatecrasher czyli boczek pieczony w karmelu
Składniki:
500g surowego boczku
Goździki
Główka czosnku
Karmel:
Filiżanka cukru
Filiżanka wody
Filiżanka wymieszanych ze sobą: jasny sos sojowy, sos rybny, kilka kropel oleju sezamowego, łyżeczka Cayenne,
Sok z 1 cytryny
Przygotuj karmel. Na patelnię wsyp cukier i pozwól mu się rozpuścić. Wlej cały płyn, dokładnie wymieszaj i pozostaw na ogniu, aż połowa płynu odparuje.
Natnij skórę boczku i wbij w nią kilka goździków. Przełóż do foremki, w której będzie się piec. Zalej karmelem, włóż przekrojoną na pół główkę czosnku i pozostaw na noc w lodówce.
Przed pieczeniem, wierzch boczku posmaruj karmelem i piecz pod przykryciem 2 godz. w temp. 100-120C, a następnie (już bez przykrycia) ok. 30-40min w temp. 200-220C. Boczek w środku będzie idealnie miękki, a karmel utworzy chrupiącą skorupkę. Podawaj na ciepło lub zimno.
Kurczak z Barbados
Składniki:
Dowolne kawałki kurczaka np. udka, piersi, nóżki, skrzydełka
½ kostki masła
Mieszanka przypraw:
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Spory kawałek kory cynamonu
Marynata:
2 papryki czerwone
2 cebule
Garść szczypiorku
1 papryczka Scotch Bonnet lub inne chilli
1 łyżeczka suszonego tymianku
Sól
ok. 7 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu
Sok z 1 limonki
W moździerzu lub blenderze rozdrobnij przyprawy potrzebne na mieszankę, która wejdzie w skład marynaty.
Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, dodaj pozostałe składniki, mieszankę przypraw i zblenduj na gładką masę.
Kawałki kurczaka obłóż szczelnie marynatą i wstaw na noc do lodówki.
Roztop masło i polej nim uprzednio zamarynowane kawałki kurczaka.
Obsmażaj je na suchej patelni do chwili, aż warstwa marynaty zacznie karmelizować.
Obsmażone kawałki kurczaka przełóż do foremki i piecz bez przykrycia przez ok. 20-30min w temp. 190C.
SMACZNEGO i NOWY ROK czas zacząć!!!
Petit Foundee
Ingredients:
Camembert in a wooden box
50ml white wine
Garlic clove
Nutmeg
White pepper
Serving:
Grissini sticks
Maturing ham
Baguette
Tacos
Cranberry jelly
Apples
Cut off a piece of cheese from the middle. Pour wine into it and stick in a garlic clove. Sprinkle with spices and cover with the cut piece of camembert. Bake it oven for about 15-20 min. in the temperature of 150C degrees. Dip in all the ingredients proposed for serving.
Gatecrasher – slow cooked raw bacon in caramel
Ingredients:
500g raw bacon
Cloves
Whole garlic
Caramel:
1 cup of sugar
1 cup of water
1 cup of mixed together: soya sauce, fish sauce, few drops of sesame oil, 1 teaspoon of Cayenne
Juice squeezed of 1 lemon
Prepare caramel. Transfer sugar on a heated pan and wait untill it melts. Now pour into it all liquids, stir it together and let it reduce and thicken.
Incise the bacon and stick in few cloves. Transfer meat to a baking tray, cover with caramel and put whole garlic cut into half. Leave it in fridge overnight.
Before baking again cover the meat with caramel and bake for 2 hours under the cover in temperature of 100 C degrees. After that time take off the cover and keep in an oven for another 30-40 minutes in temperature of 200-220C.
Barbados chicken
Ingredients:
Pieces of chicken
½ cube of butter
Spice mix:
1 teaspoon of allspice
1 teaspoon of black pepper seeds
Cinnamon stick
Marinate:
2 red bell pepper
2 onion
Handful of chive
1 Scotch Bonnet
1 teaspoon of dried thyme
Salt
7 spoons of olive oil
1 spoon of malt vinegar
Squeezed juice of 1 lime
In mortar mix all the spices.
Dice bell peppers and onions and blend it with all other marinate’s ingredients together with the spices.
Piece soft chicken cover tightly with marinate and keep overnight in a fridge.
Melt butter and pour it over marinated chicken.
Before roasting fry the chicken on a dry pan untill ingredients of marinate start to caramelising.
Transfer it into a baking tray and roast for about 20-30minutes in temperature of 190C degrees.
Happy New Year!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Tomek, niesłabnącej pasji i radości z odkrywania życzę Ci w Nowym Roku. Kulisy bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńZ takimi pysznosciami mozna bez obaw witac kazdy Nowy Rok :) Mnie najbardziej podoba sie petit foudee. Uwielbiam taki roztopiony ser. Swietnie smakuje tez do makaronu jako sos (sprawdzilam!:)
OdpowiedzUsuńA ja zatesknilam za tym Boczkiem Gatecrasher...i wcale nie straszne sa dla mnie kalorie!!Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!
OdpowiedzUsuńBarrrdzo tu smakowicie!
OdpowiedzUsuńRobie podobne serowe 'fondue' z camembertem, choc najczesciej jednak z serem Mont d'or / Vacherin (http://en.wikipedia.org/wiki/Vacherin_%28cheese%29), pychota :)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Tomku!
Drogie Panie, bardzo dziękuję Wam za komentarze i życzę Wspaniałego Nowego Roku!
OdpowiedzUsuń@Bea
Dziękuję Ci za podpowiedź :) Następnym razem postaram się, aby było to coś ciekawszego niż Camembert de Normandie.
No co Ty, dobry camembert to podstawa! :)
OdpowiedzUsuńZa barszcz ukraiński to bym chyba była w stanie zrobić wiele. I to nie tylko dlatego, że mam "ukraińskie" nazwisko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
A.
Tomku, pozwolilam sobie dodac linka do Twojego wpisu u mnie; a tutaj wlasnie slow kilka o Vacherin Mont d'or : http://www.beawkuchni.com/2011/01/vacherin-mont-d-or.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!